Aktuelno

Višnjevac selo koje ne napuštaju rode

0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Selo Višnjevac, udaljeno oko 13 kilometara od Subotice specifično je, jer od 600 stanovnika dece ima više od 10 odsto. U selo su se vratile rode.Deda Mraz je krajem prošle godine posetio 87-dmoro dece i uručio im poklone, i to, svako dete ponaosob, a umesto irvasima došao je fijakerima.

Sa druge strane, mladi odlučuju da umesto žive u gradu, žive na selu, a neretko devojke iz grada udaju se u Višnjevac.

Devojke iz grada udaju se u Višnjevac

Sve je više mladih devojaka koja odlučuju da umesto u gradu, na selu zasnuju porodicu. Jovana Pilipović pet godina živi sa porodicom u Višnjevcu.  Kaže da ne bi menjala selo za grad.

Jovana Pilipović, kaže da ne bi menjala Višnjevac za grad.

“Suprug mi je nastavnik matematike, ali se bavi i poljoprivredom. Kada smo razmišljali gde ćemo da živimo videli smo da su uslovi bolji na selu. Zaposlila sam se kao vaspitačica, uklopila sam se lepo. Mislim da je kvalitetniji život ovde. Poručila bih mladima da na selu mogu da zasnuju gazdinstvo, bave se poljoprivedom, jednostavno ovde je zdraviji način života”, kaže majka dvoje dece koja je došla iz Subotice, Jovana Pilipović, mestanka Višnjevca.

Država kroz razne konkurse pomaže mlade parove

Pojedine porodice su konkusirale za kupovinu kuće na selu na  različite državne fondove i dobile novac. Martin i Dragana Lazić, roditelji su troje maloletne dece koji su odlučili da život zasnuju na selu.

Sve je više dece u Višnjevcu.

“Tu smo rođeni, tu su  nam prijatelji, porodica. ovo je miran život. Zadovoljni. Kada smo osnivali porodicu, razmišljali smo da li da ostanemo na selu ili idemo u grad. Tada smo se supruga i ja dogovorili da ako uspemo da dopijemo sredstva iz pokrajine za kupovine kuće na selu. Prošao konkurs, kupili kuću, dobili decu”, kaže uz osmeh Martin Lazić.

Pre četiri godine porodica Kuzmanovski je konkurisala na pokrajinski fond i kupila kući na selu. Miroslav Kuzmanovski,objašnjava da je zadovoljan načinom života.

Miroslav Kuzmanovski: Lepo smo se uklopili. Ovde je život miran i ispunjen.

“Sada imamo troje dece i lepo smo se snašli. U selu ima puno dece i lepo smo se uklopili. Kuće ovde nisu skupe, za malo para mogu se srediti i stvarno je lep život”, objašnjava  Miroslav Kuzmanovski.

Meštani su zadovolji jer se ulaže u objekte od značaja za selo i zahvalni su gradu Subotici na podršci. nadaju se da će ove godine biti para i za rekonstrukciju Doma kulture “Stevo Banjanin”.Ove godine selo Višnjevac obeležava 100 godina postojanja.

Predsednik SMZ „Višnjevac“, Slobodan Žužić.

“Samo dece do 11 godina imamo oko 87-dmoro. Krajem prošle godine smo podelili 87 novogodišnjih paketića i Deda Mraz je naše mališane obišao fijakerom.Pre nekoliko godina u selo su se vratile rode. Veoma sam ponosan što u ovako malom selu, u poslednjih 10 godina došlo je 17 snajki iz grada i okoline, ali imamo i momke iz grada koji su u Višnjevcu odlučili da zasnuju porodicu”, rekao je  Slobodan Žužić, predsednik SMZ “Višnjevac”

Selo Višnjevac ove godine proslavlja 100 godina od osnivanja.

Nekada nazivan Srb, Mali London, General Radivojevićevo, da bi danas nosilo naziv po plantaži višanja po kojoj je nekada bio poznat. Samo selo Višnjevac je nastalo još 1921. godine i naselili su ga Solunski dobrovoljci, a 2003. godine se osniva Mesna zajednica „Višnjevac“ i odvaja se od Čantavira.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %