Vojvođanke u životnoj sredini

Milicu Hokut inspirišu građevine

0 0
Read Time:59 Second

Milica Hokut iz Sombora, kao i većina žena koje su želele da nauče tajne slamarenja učlanila se u sekciju UG “Bunjevačko kolo” iz Sombora. Sve što zna o slami naučila je od Stipana Budimčevića

“Ja sam gradsko dete, volim da gledam salaše, ali ne i da ih ja slikam slamom. Mene inspirišu građevine, arhitektura…Zbog toga sve moje slike su lepe građevine u Somboru i ja ih prenesem slamo. Volim šešire, cveće…Ja biram da slikam građevine sa puno cigla koje nemaju fasadu i onda ja svaku ciglu zidam, tako da su moje slike građevina nazidane, kaže Milica Hokut.

Da podsetimo, prva slika od slame je nastala 1962. godine, što znači da ovaj vid likovnog stvaralaštva kontinuirano traje više od pola veka. Svi motivi se rade od slame u prirodnoj boji, ne vrši se nikakva dorada ili prerada vlati…

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %