FEP slogan: Dragi/a budući ja

Slogan Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade glasi: Dragi budući ja, odnosno Draga buduća ja. Organizatori objašnjavaju da treba da razmislimo o tome kakav to svet i kakvo pozorište želimo da ostavimo budućem i budućoj sebi?

“Ove godine pogledala sam ukupno 29 prijavljenih predstava. Kao i svake godine, bilo je predstava koje ispunjavaju kriterijume i podižu lestvicu kvaliteta, ali bilo je i onih koje i dalje podilaze publici i potcenjuju je, držeći se stereotipa koji važe za pozorište za decu i mlade, a koje treba razbijati. Da situacija u kojoj se nalazimo nije ovakva kakva jeste, odabrala bih čak 12 predstava u takmičarskoj selekciji, međutim, primorani smo da ovogodišnji festival i selekciju prilagodimo okolnostima, pa tako predlažem da se one predstave koje ne mogu da se izvedu ove godine takmiče na sledećem FEP-u, a da se na 26. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade nađu četiri predstave u takmičarskoj selekciji i jedna u revijalnom programu”, kaže selektorka programa,Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja.

Zbog situacije sa epidemijom kovid 19 Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade prvi put će biti realizovan online 13. septembra. Sve predstave će se moći da se prate na sajtu- www.fep.org.rs.

Na repertoaru pored predstava planirane su i brojne radionice publika će imati priliku i da online komentariše putem mobilne aplikacije festivala, ali i da se upozna sa predstavama, glumcima i dečijim žirijem, sve interaktivno.

Biće organizovana i ekološko-humanitarna akcija „Sreća od smeća“, tako da stanovnici Bačke Palanke će moći da odvajaju i donesu otpad od 7. do 14. septembra u dvorište Slovačkog doma, a ceo prihod od reciklaže biće uplaćen socijalno ugroženoj porodici iz Bačke Palanke.

izvor: fep