Aktuelno

Hiperbarični kiseonik za preventivno lečenje

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Nedeljno oko 150 pacijenata u Hiperbaričnom centru Subotica podvrgne se terapiji sa hiperbaričnim kiseonikom, koji je 100 postotan i pod ambijentalnim pritiskom do dve atmosferom, je terapija kojom se deset puta više poveća koncentracija kiseonika u krvi. Doktor  doc Tomislav Stantić, Hiperbarični centar Subotica objašnjava da kada se tome doda snažni antiinflatorni efekat protiv upale  i povećanje imuniteta to sve zajedno čini snažan mehanizam u forbi protiv svake upale, pa tako i virusa kovid 19.

“ Zbog toga mi sve više imamo pacijenata koji žele da dođu na preventivne terapije koje nisu trenutno lečenje, kada još nisu zaraženi virusom kovid 19, jer navedena tri mehanizma imaju snažan efekat u slučaju pojave”, kaže  dr doc Tomislav Stantić, Hiperbarični centar Subotica.

Hiperbarični centar Subotica, je prvi, jedinstveni hiperbarični centar u Vojvodini sa višemesnom hiperbaričnom komorom i osnovnom delatnosti u oblasti hiperbarične medicine.Hiperbarična terapija kiseonikom (HBOT) se provodi u višemesnoj hiperbaričnoj komori pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja. Svaka terapija je pažljivo planirana za svakog pacijenta individualno u zavisnosti od objektivno procenjenog zdravstvenog stanja.

“Vrlo je šarolik sastav pacijenata i dalje najveću grupu pacijenata čine pacijenti koji imaju ozbiljne probleme sa komplikacijama šećerne bolesti ili venama i to su pacijenti čije lečenje finansira nadležni fond što je jako dobro. Međutim, dolazili su fudbaleri “Vojvodine”, “Spartaka” i sve više se interesuju drugi klubovi jer je ovaj tretman lekovik i nakon povreda sportista, ali i između dve utakmice koje su blizu”, objašnjava naš sagovornik.

Hiperbarična komora ima 90 odsto pacijenata koji imaju problema sa krvnim sudovima, od tih 90 odsto  najčešće su u pitanju dijabetičari koji se nalaze u fazi kada je hirurška intervencija nemoguća, a posledice toga su rane i gangrene.Ovim tretmanom izlečen je i pacijent koji je imao gasnu gangrenu. U Srbiji ima oko šest hiperbaričnih centara.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %