Vojvođanke u životnoj sredini,  Некатегоризовано

Žene i recikliranje

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Žene su spremnije da menjaju svoje navike po pitanju recikliranja. Ovu tvrdnju potrepljuje i istraživanje koje je sprovedeno 2019.godine pod nazivom „Upravljanje otpadom u domaćinstvima u Srbiji”. nacionalno istraživanje su pokrenuli UN Women i Ministarstvo zaštite životne sredine i prema rezultatima istraživanja  čak 77 odsto žena odgovorilo je pozitivno na pitanje da li su spremne da menjaju svoje navike, a 55 odsto žena je izrazilo želju da podstiče druge da usvoje pozitivne svakodnevne prakse.

Prema rezultatima, plastična ambalaža čini četvrtinu otpada u našim domaćinstvima, dok su među ambalažom najzastupljenije jednokratne plastične flaše koje svi svakodnevno koristimo.

Angelina Bertović direktorka preduzeća “ Eco Fenix B Team”  iz Subotice spada u red hrabrih žena sa vizijom koja je osnovala  porodično preduzeće  25.septembra 2007., godine u oblasti reciklaže. Osnovna delatnost je sakupljanje i  selektovanje neopasnog otpada i primarna reciklaža. Angelina Bertović, je pre jednu deceniju imala viziju i pokrenula porodično preduzeće, koje uglavnom vode žene. Za  portal www.ecofeminizam.com objašnjava da načelo “zagađivač plaća” u Srbiji nije u primeni, jer se zagađivači tržišno ponašaju.

Angelina Bertović direktorka preduzeća “ Eco Fenix B Team”.

Pored osnovne delatnosti uključeni su i u razne edukacije dece u školama i vrtićima. Eco Fenix B Team DOO Subotica, nastalo je kao rezultat dugogodišnjeg rada u delu sekundarnih sirovina odnosno primarne reciklaže, i koje se prvenstveno bavi reciklažom metalnih i nemetalnih ostataka i otpada, potom zaštitom životne sredine i edukacijom okoline o istoj.

„Vizija preduzeća je usmeriti buduće aktivnosti na poboljšanje kvaliteta, a sve u cilju povećanja proizvodnje i širenje asortimana proizvoda, kao i osvajanje novih tržišta. Zagadjivač=generator otpada plaća ekološku taksu . Istu taksu plaća i onaj koji zbrinjava otpad. Novac od tih taksi bi po meni trebao ostati na raspolaganju lokalnoj samoupravi ili bar njen veći deo. Ako pogledamo da je generisan otpad na nivou grada Subotice, tu se zbrinjava, smatram da bi trebalo da veći deo novca od ekoloških taksi ostane u gradskom budžetu”, objašnjava za naš portal Angelina Bertović direktorka preduzeća “ Eco Fenix B Team”.

Operateri kao doo “Eco Fenix B Team” ne samo da sakupljaju otpad različitih vrsta, nego rade i razne edukacije  u cilju podizanja svesti potrebe za pravilnim razdvajanjem otpada.

“ Država stimuliše razne strane kompanije. Ako Swarovski, Contitech ili bilo koja druga kompanija dobija subvencije  za zapošljavanje, zbog čega i domaća privreda, konkretno mi operateri ne dobijamo subvencije. Barem pola toga iznosa. To bi bila prilika da lokalne uprave  besplatno ili uz manju nadoknadu obezbede prostore za ovakve delatnosti”, zaključuje Bertović.

U preduzeću radi 19 osoba, o čijem zdravlju i bezbednosti na radu se vodi posebno računa. Zaposleni su obezbeđeni adekvatnom zaštitnom opremom, administracija je osposobljena računarima koji zadovoljavaju potrebe za brzo, savremeno i efikasno obavljanje poslova, a naglašavamo da je svaki član našeg tima obavezan da prođe obuke o zaštiti životne sredine, prve pomoći i kako pravilno postupati u situacijama nenadanog požara (korišćenje PP aparata). Rukovodioci navode da će i u buduće zadržati isti odnos prema zaposlenima, smatrajući ih glavnom karikom uspešnog i kvalitetnog poslovanja.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Žene i recikliranje