Pet. avg 12th, 2022

Milica Mica Radić bila je subotička dobrotvorka o kojoj se malo zna. Žena koja je bila jedna od osnivača Dobrotvorne zadruge Srpkinja u Subotici za čiju je predsednicu izabrana 1901.godine poznata je po svom humanitarnom i prosvetnom radu. Tada kada je Subotica propadala Austo-ugarskoj carevini, odnosno Ugarskoj Dobrotvorna zajednica Srpkinja Subotice funkcionisala je na osnovu donacija pa zbog nedostatka novca školovali su samo devojke, ali ne i studentkinje. Milica Mica Radić, devojački Sarajlić zajedno sa svojim suprugom ostavila zadužbinu „Jovana i Milice – Mice Radić“.[1]

Kada je u Suboticu ušla srpska vojska 13.novembra 1918.godine, predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja Subotice, Mica Radić pokrenula je akciju pomaganja vojnicima zajedno sa Bunjevkama. Uređena je bolnica sa 200 kreveta i svim neophodnim sadržajima, a među članicama Odbora koji je formiran bile su: Manda Sudarević, Kata Prćić i mnoge druge.

Od formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine Dobrotvorna zadruga Srpkinja i Dobrotvorna zadruga Bunjevaka bile su aktivne u društvenim i humanitarnim aktivnostima.

Kako je nastala Dobrotvorna zadruga Srpkinja u Subotici, kada je prestala sa radom i kada se formiralo  Kolo srpskih sestara u Subotici pročitajte ovde.


[1] Veljanović-Musin 2012: Zoran Veljanović-Dijana Musin.Kolo srpskih sestara u Subotici 1938-2008.Subotica-Novi Sad,24.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice Subotice“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.