Žensko lice Subotice

Mica Radić-Subotička dobrotvorka o kojoj se malo zna

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Milica Mica Radić bila je subotička dobrotvorka o kojoj se malo zna. Žena koja je bila jedna od osnivača Dobrotvorne zadruge Srpkinja u Subotici za čiju je predsednicu izabrana 1901.godine poznata je po svom humanitarnom i prosvetnom radu. Tada kada je Subotica propadala Austo-ugarskoj carevini, odnosno Ugarskoj Dobrotvorna zajednica Srpkinja Subotice funkcionisala je na osnovu donacija pa zbog nedostatka novca školovali su samo devojke, ali ne i studentkinje. Milica Mica Radić, devojački Sarajlić zajedno sa svojim suprugom ostavila zadužbinu „Jovana i Milice – Mice Radić“.[1]

Kada je u Suboticu ušla srpska vojska 13.novembra 1918.godine, predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja Subotice, Mica Radić pokrenula je akciju pomaganja vojnicima zajedno sa Bunjevkama. Uređena je bolnica sa 200 kreveta i svim neophodnim sadržajima, a među članicama Odbora koji je formiran bile su: Manda Sudarević, Kata Prćić i mnoge druge.

Od formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine Dobrotvorna zadruga Srpkinja i Dobrotvorna zadruga Bunjevaka bile su aktivne u društvenim i humanitarnim aktivnostima.

Kako je nastala Dobrotvorna zadruga Srpkinja u Subotici, kada je prestala sa radom i kada se formiralo  Kolo srpskih sestara u Subotici pročitajte ovde.


[1] Veljanović-Musin 2012: Zoran Veljanović-Dijana Musin.Kolo srpskih sestara u Subotici 1938-2008.Subotica-Novi Sad,24.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice Subotice“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %