Ekologija

Tetra Pak dobio sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Kompanija Tetra Pak iz Gornjeg Milanovca dobila je sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji, koji se odnosi na 100 odsto potrošnje električne energije u toj fabrici, navodi se u saopštenju koje je upućeno medijima.

Ova inicijativa je deo globalne posvećenosti kompanije da dostigne nultu neto emisiju gasova sa efektom  staklene bašte (greenhouse gas GHG) u svom poslovanju na globalnom nivou do 2030. godine, navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, jedna od oblasti na koju se kompanija Tetra Pak fokusira na svom putu dostizanja nulte neto emisije je njeno snižavanje, koje dolazi iz potrošnje energije putem očuvanja energije, unapredjenja u energetskoj efikasnosti, instalacija solarnih fotonaponskih ćelija u fabrikama i nabavke obnovljive energije.

Kompanija Tetra Pak je od 2014. godine, kada je koristila 20 odsto obnovljive električne energije u svom poslovanju, dostigla nivo od 69 odsto korišćenja obnovljive električne energije u 2019. godini.

Najnovija investicija u fabrici u Gornjem Milanovcu čini još jedan u nizu koraka ka dostizanju cilja od 100 odsto upotrebe obnovljive energije do 2030. godine.

Nabavka sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji u srpskoj fabrici predstavlja uštedu od 15.000 tona ugljen-dioksida i ekvivalentnih gasova, što je jednako godišnjoj emisiji koju proizvede približno 12.000 automobila.

„Dostizanje ambicioznog klimatskog cilja nulte neto emisije koji je Tetra Pak postavio zahteva saradnju na svim nivoima kompanije. Veoma smo ponosni što i mi doprinosimo ovom globalnom cilju putem najnovije investicije u obnovljivu električnu energiju za našu fabriku u Gornjem Milanovcu“, naveo je direktor Tetra Pak fabrike u Gornjem Milanovcu Jovan Gligorijević.

On je dodao da nabavka sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji potvrdjuje posvećenost investiranju u preko potrebne projekte obnovljive električne energije i infrastrukturu, kao i minimiziranju klimatskih promena na lokalnom i globalnom nivou.

U ostvarenju ovog cilja kompanija se, pored snižavanja emisija koje dolaze iz potrošnje energije, fokusira i na kreiranje partnerskih odnosa sa dobavljačima i drugim učesnicima u lancu vrednosti kako bi značajno smanjila karbonski otisak, ubrzala razvoj svoje nisko-ugljenične i cirkularne ambalaže i opreme, te razvila održive lance vrednosti reciklaže putem saradnje sa svojim klijentima.

Kompanija Tetra Pak jedan je od svetskih lidera u proizvodnji rešenja za obradu i pakovanje hrane koja ima više od 25.000 zaposlenih, a sa svojim proizvodima je prisutna u više od 160 zemalja.

izvor:zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %