Cirkularna ekonomija prilika za razvoj lokalne zajednice

Zeleni instrumenti u poslovanju

0 0
Read Time:4 Minute, 6 Second

Zeleni instrumenti u poslovanju fokus stavljaju na zaštitu životne sredine, prevenciji, kroz sprovođenje aktivnosti i mera usmerenih na uzroke pojava ili problema, a ne na njihove posledice. Reč je o: eko označavanju, ISO standardima, EMAS, Zelenim javnim nabavkama i čistijom proizvodnji, navodi se u brošuri pet zelenih alata za održivo poslovanje.

O eko označavanju i Zelenim javnim nabavkama smo već pisali tako da ćemo sada da prestavimo preostala tri zelena instrumenta.

 

Zeleni instrumenti u poslovanju fokus stavljaju na zaštitu životne sredine, prevenciji, kroz sprovođenje aktivnosti i mera usmerenih na uzroke pojava ili problema, a ne na njihove posledice. Reč je o: eko označavanju, ISO standardima, EMAS, Zelenim javnim nabavkama i čistijom proizvodnji, navodi se u brošuri pet zelenih alata za održivo poslovanje.

O eko označavanju i Zelenim javnim nabavkama smo već pisali tako da ćemo sada da prestavimo preostala tri zelena instrumenta.

ISO 14000

Standardizacijom u oblasti menadžmenta životne sredine i alatima za podršku održivom razvoju, na međunarodnom nivou, bavi se ISO/TC207, Tehnički komitet 207, Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).

U okviru ove familije standarda trenuto ima objavljeno ukupno 42 ISO standarda, a u ovom trenutku je u fazi razvoja još dodatnih 29 ISO standarda u ovoj oblasti (zaključno sa 12.09.2019.).
Najpopularniji i najpoznatiji standard iz ove familije je ISO 14001 – Sistemi menadžmenta životne sredine, koji je i jedini od 42 standarda ove familije koji je predviđen za sertifikaciju.

Drugim rečima, organizacije (kompanije) mogu da se sertifikuju po ovom standardu, tako što ispune sve zahteve ovog standarda i tako što sertifikaciju obavi nezavisna, treća strana (sertifikaciono telo). Familija standarda ISO 14000 obuhvata raznovrsne i veoma korisne standarde za proizvode, procese i sisteme.

Od organizacija koje imaju uspostavljen sistem menadžmenta životnom sredinom očekuje se da on bude sastavni deo poslovne politike i menadžmenta poslovnim procesima, da omogućava organizaciji održivost i da je sastavni deo njenog društveno odgovornog poslovanja. Održivost i odgovornost pomažu organizacijama da bolje razumeju i optimizuju svoje performanse u odnosu na životnu sredinu, a u skladu sa primenljivim zahtevima zakona i propisa i drugim eksternim zahtevima koji se odnose na organizaciju.

EMAS

EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) je šema eko-menadžmenta i provere kojom organizacije procenjuju uticaj svoje delatnosti na okolinu, informišu javnost o trenutnoj proceni stanja uticaja i unapređuju efikasnost rada u skladu sa zahtevima vezanim za životnu sredinu.
Uključivanje organizacija u sistem EMAS je dobrovoljno i dostupno svim ekonomskim sektorima (javnim i privatnim delatnostima), odnosno pravnim i fizičkim licima. Ključni elementi EMAS-a su: efikasnost, transparentnost i tačnost.

Izvrsnost u oblasti zaštite životne sredine postaje snažna poslovna prednost, koja može povećati udeo na tržištu. Organizacije koje imaju uveden sistem EMAS smanjuju uticaj na okolinu, uz efikasno korišćenje resursa (energije, sirovine, voda i dr.). Na taj način optimizuju proizvodne procese, čime stvaraju dodatu vrednost proizvodima i uslugama. Planovi u okviru EU su da se EMAS promoviše kao jedan od kriterijuma koji je preporučljivo uzimati u razmatranje prilikom javnih nabavki, sto će imati uticaja i na konkurentnost preduzeća za izvoz na tržiste EU.

U proteklih nekoliko godina, odgovornost prema zajednici sve više dobija na značaju i postaje merilo dobrog upravljanja, a briga o životnoj sredini je pozitivna i logična nadgradnja ove odgovornosti.
EMAS je osmišljen tako da pomogne organizacijama da odgovore na ovaj poziv, kao i da obezbedi podršku najvišeg rukovodstva delatnostima u vezi sa zaštitom životne sredine.Postoji jedan veoma ubedljiv poslovni razlog koji ide u prilog brizi o životnoj sredini: otpad i zagađenje, gde god da se pojave, najčešće su simptomi neefikasnog procesa proizvodnje. Stoga briga o životnoj sredini pruža mogućnost poboljšanja poslovanja i uštede naknadnih troškova.

Učešće u EMAS-u treba da omogući organizaciji da stekne tržišnu prednost kroz poboljšanje odnosa sa zainteresovanim stranama, da izvuče finansijusku korist zahvaljujući boljoj kontroli poslovanja i da uskladi poslovanje s postojećom i budućom zakonskom regulativom.

 

 

 

Čistija proizvodnja

Čistija proizvodnja predstavlјa primenu sveobuhvatne preventivne strategije zaštite životne sredine na proizvodne procese, proizvode i usluge, sa cilјem povećanja ukupne efikasnosti i smanjenja rizika po zdravlјe lјudi i životnu sredinu. Može da se primeni na bilo koje procese u industriji, na pojedinačne proizvode i na različite usluge koje se pružaju u društvu. Kod proizvodnih procesa čistija proizvodnja se odnosi na očuvanje sirovina, vode i energije, smanjenje primene toksičnih i opasnih sirovina i smanjenje količina i toksičnosti svih emisija i otpada na izvoru proizvodnog procesa. Podrazumeva primenu principa sprečavanja zagađenja na samom izvoru njegovog nastanka zamenom klasičnih rešenja koja tretiraju otpad na kraju proizvodnog procesa. Rezultati uvođenja čistije proizvodnje su uštede, smanjeni uticaj na životnu sredinu i ispunjenje zakonskih obaveza u oblasti zaštite životne sredine.

grad Pančevo

Projekat „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %