Cirkularna ekonomija prilika za razvoj lokalne zajednice

Nagrade za zelene zgrade Pančeva

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

U Kulturnom centru Pančeva u dodeljene plakete i novčane nagrade predstavnicima četiri stambene zgrade čiji su stanari u prethodna četiri meseca prikupljali ambalažni otpad u svojim domaćinstvima, navodi portal zeleni minuti.

Prvu nagradu – novčani iznos od 160.000 dinara osvojili su stanari zgrade u Savskoj 8, drugu nagradu u iznosu od 130.000 dinara stanari Miladina Popovića broj 6 i treću nagradu od 110.000 dinara dobili su stanari zgrade u Stevana Šupljikca 101. Svi stanari navedene tri stambene zajednice, kao i stanari četvrte zgrade u dr Žarka Fogaraša 37 D, dobili su slatke paketiće od kompanije „Jaffa“ kao sponzora akcije „Reciklirajmo zajedno“.

Cilj projekta „Primarna separacija ambalažnog otpada u domaćinstima“ je da ukaže na značaj za uspostavljanje izdvajanja ambalaže od ostalog komunalnog otpada na mestu nastanka i upućivanje u reciklažu vrednih sekundarnih sirovina.

Aktivnosti su organizovane uz veliku pomoć grada Pančeva, operatera za ambalažni otpad “Ekostar Pak“, JKP „Higijena“ Pančevo i udruženja građana Centar za promociju društvenih delatnosti, a kompanija ,,Jaffa“ je kao sponzor akcije obezbedila slatke paketiće za učesnike u akciji, što je najviše obradovalo namlađe Pančevce pred novogodišnje praznike.

Pod sloganom ,,Reciklirajmo zajedno“ aktivnosti će biti organizovane i tokom naredne godine, tim pre što se u JKP „Higijena“ Pančevo akcenat stavlja na edukaciju građana, jer smo se odavno uverili da se značajniji pomak u uspostavljanju i unapređenju sistema upravljanja otpadom može postići jedino uz saradnju sa građanima. A to znači dugotrajan i uporan rad na edukaciji naših sugrađana i promenu navika zbog upućivanja u reciklažu sekundarnih sirovina iz otpada.

Tokom prethodnih godina organizovan je veći broj akcija usmerenih na razvoj nivoa komunalne svesti građana, odnosno ukazivanje na činjenicu da se bez izdvajanja reciklabilnih materijala u domaćinstvima ne može značajnije zaštititi životna sredina.

Projekat „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

grad Pančevo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %