Biće reči o cirkularnoj ekonomiji.
Cirkularna ekonomija prilika za razvoj lokalne zajednice

„Cirkularna ekonomija u Regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta”

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

„Cirkularna ekonomija u Regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta” naziv je regionalne konferencije koja je održana na Bledu u Sloveniji, gde je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao da samo zajedničkim snagama usmerenim na primenu novih tehnologija baziranih na održivom korišćenju resursa i energetskoj efikasnosti, okretanjem ka zelenoj ili cirkularnoj ekonomiji, može da se obezbedi  brži razvoj i zdravija životna sredina.

Uprkos tome što se godinama svi bavimo ciljevima održivog razvoja i cirkularne ekonomije i donosimo različite politike, čini se da nam nedostaju rezultati. Trebalo bi da pored vlada sagovornici budu i vlasnici tehnologija”, rekao je Goran Trivan.

Ministar je istakao da Srbija igra aktivnu ulogu u Regionu u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da ekološki problemi ne poznaju granice, zbog čega međusobno povezivanje, razmena iskustava i znanja i zajedničke akcije naročito na regionalnom planu, predstavljaju garant uspešnosti nacionalnih ekoloških politika. Zbog toga su, kako je Trivan naglasio, regionalne konferencije najbolji mehanizmi saradnje na unapređenju zaštite životne sredine.

Ministar je naveo da se neophodnost bliže saradnje u zaštiti životne sredine mogla videti i proteklih nedelja, kada su gotovo sve zemlje regiona imale iste probleme sa kvalitetom vazduha. Jedino regionalni pristup ovom izazovu može dati održive rezultate, istakao je.

On je naglasio da su najvažniji izazovi sa kojima se Srbija suočava nedostatak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom, za šta je našoj zemlji potrebno nekoliko milijardi evra investicija, i da je Ministarstvo u prethodnim godinama snažno radilo na rešavanju ovih problema.
Zelena ekonomija bazira se na svesnom opredeljenju građana za novije tehnologije i novija rešenja čijom primenom se smanjuje zagađenje životne sredine.

Naši građani razumeju zaštitu životne sredine, i na nama, kao donosiocima odluka jeste da im damo mogućnost izbora. Pre godinu dana smo imali ovakvu situaciju sa plastičnim kesama koja je prihvaćena od strane građana”,  naglasio je Trivan.

Na konferencijskom panelu „Cirkularna ekonomija u Regionu: Mogući koraci napred”, pored ministra Trivana, govorili su domaćin Konferencije ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Slovenije Simon Zajc, generalni direktor Saveznog ministarstva za održivost i turizam Austrije Kristijan Holzer, i generalni direktor za politike u oblasti životne sredine Slovačke Milan Črenko.
Konferencija „Cirkularna ekonomija u Regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta” okupila je najviše predstavnike Regiona i Evropske unije iz oblasti životne sredine, kopredsedavajuće i stručnjake Međunarodnog panela za resurse i predstavnike najznačajnijih organizacija za cirkularnu ekonomiju u Regionu.

Projekat „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

grad Pančevo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %