Cirkularna ekonomija prilika za razvoj lokalne zajednice

Bez plastičnih kesa

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Kada prolazite kroz gradove Srbije uobičajena je slika da plastične kese lete, nalaze se na drveću, pored puteva, u rekama i jezerima. Nalaze se na svakom ćošku i u svakom parku. Plastične kese predstavljaju jedan od najvećih zagađivača životne sredine i ljudi ih koriste jer su besplatne.

Kako bi prestali da zagađujemo okolinu jedna od mogućih mera je da se naplaćuju plastične kese u prodavnicama, što je i u skladu sa Direktivom o plastici koju je usvojila Evropska komisija, a u cilju zašte planete I smanjenja plastike. Cilj EU je da do 2030. godine se reciklira 55% plastike, da članice EU smanje upotrebu plastičnih kesa po osobi na 90 do 2019.godine, a do 40 godina do 2026. godine.

Međutim, grad Beograd je otišao korak dalje i od 1. januara 2020. godine ukinuta je upotreba plastičnih kesa u prodavnicama i na pijacama. Da podsetimo, Odluka o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje i usluga  je doneta 2018. godine, a zatim su usvojene njene izmene izmenjena pre nekoliko meseci, a sada ostaje da se vidi kako će ona da se primenjuje.

Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima, na teritoriji grada Beograda, u cilju sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njihove štetnosti po životnu sredinu”, stoji u ovom dokumentu.

Trgovci su u obavezi da kupcima i potrošačima ponude biorazgradivu kesu, papirnu ili platnenu. Tako je u dokumentu navedeno da prilikom kupovine voća ili po

Ovom odlukom nisu obuhvaćene kese da bacanje smeća, kao i one na aerodromima. Cilj je da se ogranici korišćenje plastičnih kesa. Kazne za kršenje odluke i to 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovornog u pravnom licu, 25.000 za fizičko lice.

Ovo je primer koji bi trebalo da slede i drugi gradovi širom Srbije.

Da podsetimo, Udruženje građana ECO13 u okviru projekata „Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu“ sprovelo je u septembru 2018.godine mini istraživanje o stavovima građana o upotrebi plastičnih kesa.Aanaliza rezultata pokazala je da su žene spremnije da nose cegere i torbe, kao i da je u toku prekomerna upotreba plastičnih kesa.

Ohrabruje da je 50 od 80 učesnika ankete izjavilo da uvek sa sobom nosi neku ambalažu za kupovinu (platnene torbe ili cegere). Čak su nam prilazili i muškarci da dobiju torbu na poklon, kako bi im stojala u automobilu i bila pri ruci kad krenu u kupovinu.

Projekat „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

grad Pančevo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %