Ekologija

“Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

“Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu” naziv je projekat koji je pokrenuo Gradski odbor “Zeleni Subotice”, a podržalo ga Ministarstva zaštite životne sredine sa  750.000 dinara.

. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara
. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara

Prva aktivnost na terenu je održana u ponedeljak 23.09.2019. godine i donela je odlične rezultate. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara, kroz gustu šumu, i tom prilikom sakupili preko 5 kubika rasutog otpada. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine. Kroz projekat je planirano uklanjanje otpada sa površine od 14 miliona kvadratnih metara i u narednom periodu se očekuju učestalije aktivnosti kako bi se postigao cilj, a to je u potpunosti očistiti Kelebijsku šumu od nerazgradivog otpada”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora  Zeleni Subotice.

Planirano uklanjanje otpada sa površine od 14 miliona kvadratnih metara

U saradnji sa Šumskom upravom iz Subotice i zahvaljujući odobrenim finansijskim sredstvima, sada imamo priliku da metalne kontejnere postavljamo unutar šume kako bismo što lakše odlagali prikupljeni otpad i transportovali ga do gradske deponije.

Projekat podržavaju i u njemu učestvuju i predstavnici MZ Kelebija, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na srdačnoj i efikasnoj saradnji.

Zeleni Subotice uputili su apel svim građanima ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a ujedno su pozvali i nadležne inspekcije  da oštrije sankcionišu svakoga ko krši zakon.

“Došlo je vreme da kao društvo ozbiljno razmišljamo o očuvanju prirodnih resursa. Svesni smo čenjenice da su višedecenijski nemar i bahato ponašanje prema prirodi doveli do toga da podzemnu vodu, klasičnim kopanjem bunara više ne možemo da koristimo bez prerade i hemijskog tretmana”, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %