Ekologija

PANČEVO: EKOLOŠKA AKCIJA „RECIKLIRAJMO ZAJEDNO“

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

U prethodna dva i po meseca, koliko je trajala akcija „Reciklirajmo zajedno“ u organizaciji Udruženja građana Centar za promociju društvenih delatnosti, građanima je podeljeno hiljadu torbi u zamenu za reciklabilne materijale – ambalažni otpad.

Tokom dva vikenda u Jabuci i deset subota na Zelenoj pijaci u Pančevu, hiljadu građana dobilo je torbu od recikliranog PET-a u zamenu za pet limenki ili deset PET boca.

Nosilac projekta Udruženje građana Centar za promociju društvenih delatnosti obezbedio je dežurstvo članova udruženja, partner Ekostar Pak je nabavio torbe, JKP „Higijena“ Pančevo kontejnere i džambo vreće, a JKP „Zelenilo“ prostor za štand na Zelenoj pijaci i prostor za čuvanje opreme.

Građani su svaku limenku i bocu obavezno „sabijali“ pre skladištenja u namenski kontejner ili vreću.

Tokom trajanja akcija prikupljeno je 135,5 kilograma PET-a i 37,4 kilograma aluminijumskih limenki, što možda ne deluje mnogo, ali kada se preračuna na zapreminu koju navedena količina nesabijenog ambalažnog otpada zauzima – najmanje 2.000 metara kubnih otpada nije transportovano i odloženo na deponiji, nego je otpremljeno u proces reciklaže i omogućena dodatna ušteda u materijalima i energiji.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

izvor:zeleniminuti

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %