Uto. avg 9th, 2022

Norbert Kiš Bičkei iz sela Utrine kod Bačke Topole ovogodišnji je pobednik takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale”. U svom domaćinstvu ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta, a nagrada je tona kukuruza. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saopštenju za javnost kaže da je ove godine učestvovalo 44 domaćinstva iz svih delova Srbije, a prijavljeno je ukupno 590 aktivnih gnezda koja trenutno nastanjuje 3.540 seoskih lasta.

Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta i brojnih drugih grupa organizama koji zavise od ovakvog čovekovog načina bavljenja poljoprivredom. Domaćinstvo Kiš Bičkei je malo poljoprivredno gazdinsvo koje se bavi stočarstvom a laste su ih izabrale zato što u njihovom domaćinstvu imaju izobilje hrane, pogodna mesta za gnežđenje i niko ih ne uznemirava“, kazao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Recept za uspeh na takmičenju je stočarstvo ali i drvene grede i plafoni u štalama. Domaćinstva koja nemaju drvene plafone u svojim štalama mogu postaviti jednostavne drvene police i na taj način privući seoske laste u svoje štale.
Seoske laste (lat. Hirundo rustica) su ptice selice koje zimu provode u podsaharskoj Africi i svakog proleća prevaljuju hiljade kilometara ne bili se gnezdile u štalama srpskih domaćina. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije treću godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, kako bi ukazali na neodrživost moderne poljoprivrede koja u velikoj meri ugrožava prirodnu raznovrsnost, posebno kroz uništavanje prirodnih staništa, zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.