Uto. avg 9th, 2022

Volonteri, zaposleni u JKP „Čistoća i zelenilo“, kao i meštani Prozivke učestvovali su u akciji  čišćenja jedne od najvećih divljih deponija u Subotici koja se nalazi u naselju „Prozivka“ iza salona „Vitorog“. Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koja se realizuje od 24. do 27.juna, a realizuje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine organizuje zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, gradom Novim Sadom i brojnim lokalnim samoupravama među kojima je i Subotica.

U planu je da u toku ove nedelje bude očišćeno 36 divljih deponija u 20 lokalnih samouprava, sa ciljem da Srbija bude zdravija i zelenija.Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak objasnila je da je povod za akciju bila Deklaracije o zaštiti životne sredine koju su poslanici Pokrajinske vlade usvojili 28.maja 2019.godine sa ciljem sa svaki pojedinac povede više računa o zaštiti zaštiti životne sredine.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak .

„Ovo je pravi primer da se pokaže šta mogu zajedno da urade privatni i javni sektor i kako svaki građanin ove zemlje može da da doprinos čistijoj sredini u svojoj lokalnoj zajednici. Ovo je primer da ljudi u jednoj nedelji mogu da naprave čudo. Na primer, u Kanjiži nema divljih deponija, ali oni će da se uključe u akciju tako što će da čiste u okolini obale Tise“, rekla je podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko ima divljih deponija procenjuje se da u Subotici ima 90. Taj broj se iz dana u dan menja, kazala je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, dodajući da se subotička lokalna samouprava sa zadovoljstvom priključila akciji i najavila je da je u planu da se u narednom periodu saniraju i divlje deponije u naseljima Zorka i Palić, kod pruge.

Sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović

Za čišćenje ove deponije u naselju „Prozivka“ odlučili smo se zato što je „Prozivka“ jedna od najgušće naseljenih mesnih zajednica u našem gradu. Kroz ovakve akcije neophodno je da razvijamo svest kod svakog pojedinca o značaju zaštite i unapređenju životne sredine i održivog razvoja“, istakla je Jasmina Stevanović.

Aktivista Bojan Šaralov i predsednik „Zeleni Subotice“ rekao je da je u protekle tri godine subotička lokalna samouprava uradila više  na rešavanju ključnih ekoloških problema u gradu, među kojima su i divlje deponije, nego ranijih godina.

Nedelja za čistiju Vojvodinu“ realizuje se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete, koje bacanjem plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

foto Subotica.com

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.