Ekologija

Subotičani očistili divlju deponiju kod Prozivke

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Volonteri, zaposleni u JKP „Čistoća i zelenilo“, kao i meštani Prozivke učestvovali su u akciji  čišćenja jedne od najvećih divljih deponija u Subotici koja se nalazi u naselju „Prozivka“ iza salona „Vitorog“. Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koja se realizuje od 24. do 27.juna, a realizuje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine organizuje zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, gradom Novim Sadom i brojnim lokalnim samoupravama među kojima je i Subotica.

U planu je da u toku ove nedelje bude očišćeno 36 divljih deponija u 20 lokalnih samouprava, sa ciljem da Srbija bude zdravija i zelenija.Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak objasnila je da je povod za akciju bila Deklaracije o zaštiti životne sredine koju su poslanici Pokrajinske vlade usvojili 28.maja 2019.godine sa ciljem sa svaki pojedinac povede više računa o zaštiti zaštiti životne sredine.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak .

„Ovo je pravi primer da se pokaže šta mogu zajedno da urade privatni i javni sektor i kako svaki građanin ove zemlje može da da doprinos čistijoj sredini u svojoj lokalnoj zajednici. Ovo je primer da ljudi u jednoj nedelji mogu da naprave čudo. Na primer, u Kanjiži nema divljih deponija, ali oni će da se uključe u akciju tako što će da čiste u okolini obale Tise“, rekla je podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko ima divljih deponija procenjuje se da u Subotici ima 90. Taj broj se iz dana u dan menja, kazala je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, dodajući da se subotička lokalna samouprava sa zadovoljstvom priključila akciji i najavila je da je u planu da se u narednom periodu saniraju i divlje deponije u naseljima Zorka i Palić, kod pruge.

Sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović

Za čišćenje ove deponije u naselju „Prozivka“ odlučili smo se zato što je „Prozivka“ jedna od najgušće naseljenih mesnih zajednica u našem gradu. Kroz ovakve akcije neophodno je da razvijamo svest kod svakog pojedinca o značaju zaštite i unapređenju životne sredine i održivog razvoja“, istakla je Jasmina Stevanović.

Aktivista Bojan Šaralov i predsednik „Zeleni Subotice“ rekao je da je u protekle tri godine subotička lokalna samouprava uradila više  na rešavanju ključnih ekoloških problema u gradu, među kojima su i divlje deponije, nego ranijih godina.

Nedelja za čistiju Vojvodinu“ realizuje se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete, koje bacanjem plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

foto Subotica.com

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Subotičani očistili divlju deponiju kod Prozivke