Energetika

Mašinski fakultet: Solarni brod

0 0
Read Time:51 Second

Solarni brod, koji se sam snabdeva energijom, novi je projekat studenata brodogradnje Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa kojim planiraju da učestvuju na prestižnom takmičenju Solar & Energy Boat Challenge 2020. u Monaku. Prvi nacrti broda su gotovi, ali timu predstoji još dosta posla.  Brod će biti dugačak oko sedam metara, a njegov trup optimizovan za upotrebu hidrokrila, čija je osnovna funkcija da smanje otpor pri velikim brzinama izdizanjem trupa broda iznad vode.  Na proširenoj palubi nalaziće se solarni paneli za napajanje pogona, snaga motora biće oko oko 6 kW, plovilom će upravljati posada.

Budući brodograđevni inženjeri, članovi Confluence Belgrad tima vredno rade i na izradi nove serije brodova „Sava“ i „Dunav“ za Hydrocontest 2019 – međunarodno takmičenje studenata brodogradnje, na kojem su prošle godine osvojili prvo mesto u jednoj od kategorija. Ovi mladi entuzijasti od novembra 2016. godine rade na razvoju naprednih i energetski efikasnih plovila. Beoma su ponosni na svoj prvi projekat – brodove „Savu“ i „Dunav“ sa elektičnim pogonom. S velikim entuzijazmom prihvatili su i novi izazov – izgradnju solarnog broda.

Izvor: Mašinski fakultet

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %