Aktuelno

Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

U Evropi danas se obeležava Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom. Pre rezulatima istraživanja u Srbiji (iz 2001., 2006. i 2013. godine) pokazuju trend stalnog rasta gojaznosti, i kod dece i kod odraslih. U poslednjem istraživanju je registrovano 13,7% gojazne dece uzrasta 7-14 godina, što je značajno više nego 2006. godine kada je registrovano 8,5%, kaže Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, Načelnik Centra za promociju zdravlja.

Poslednje istraživanje je pokazalo da tek svako drugo dete svakodnevno jede voće i povrće (51% voće i 57% povrće), dok je u Vojvodini slika lošija jer manje od polovine dece svaki dan jede povrće (48%). Najčešće se konzumira beli hleb, a opao je procenat onih koji su konzumirali integralni hleb. Došlo je do pada korišćenja životinjskih masti sa 33% na 25%, ali je u Vojvodini konzumiranje masti još visoko i 30,9% vojvođana koristi i dalje najviše životinjske masti. Ribu najmanje 2 puta nedeljno konzumira samo 12,5% stanovnika. Oko 80% dece uzrasta 7-14 godina je 1-2 puta nedeljno fizički aktivno tako da se zaduva i oznoji, što je na nivou prethodnih istraživanja.Brinu nas podaci koji pokazuju da globalno raste broj beba i dece do 5 godina koji imaju višak kilograma jer preko 60% dece koja imaju prekomernu težinu i gojaznost do puberteta i kao odrasle osobe ostaju gojazne. U Evropi jedno od troje dece u uzrastu od 11 godina ima prekomernu težinu“, objašnjava kaže Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, Načelnik Centra za promociju zdravlja.

Prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu vodeći uzrok prevremene onesposobljenosti i smrti, kao i faktor rizika za razvoj srčanih oboljenja, dijabetesa i karcinoma u odraslom dobu, ali i sve prisutnijih oboljenja u dečjem uzrastu. Prekomerna težina u dečijem uzrastu dovodi do deformiteta kostiju i skeleta, lošeg držanja i nepravilnog razvoja tela, loše koordinacije i kontrole pokreta, nespretnosti i češćih povreda. Važno je ukazati da gojazna deca često imaju i mentalnih problema i da su sklonija depresiji jer su izloženi pritiscima i podsmehu vršnjaka.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %