Ekologija

Samit globalnih klimatskih akcija počeo u San Francisku

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Samit globalnih klimatskih akcija okupiće u San Francisku od 12. do 14. septembra političke lidere i predstavnike poslovnog i nevladinog sektora, koji će predstaviti nove strategije  za ublažavanje posledica klimatskih promena. Istovremeno, to je prilika da se predstave nova postignuća gradova, država, regiona, gradova, kompanija, investitora i građana u ovoj oblasti, navodi se na portalu WWF Srbija.

Brojna predavanja i konferencije koje će se održavati u okviru Samita biće polazno polje da države uz podršku svih društvenih sektora budu još posvećenije i deluju brže, kako bi se na čitavoj planeti sprovodila prevencija opasnih klimatskih promena, kao i ostvarenje Pariskog sporazuma.

Klimatske promene utiču na sve oko nas, na biljke i na životinje i na ljude. One nas podsećaju da smo i pored brzog tehnološkog razvoja i dalje u potpunosti zavisni od prirode, tj. prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Svi delovi društva se moraju uključiti u borbu protiv klimatskih promena i to se već polako dešava. Promene se dešavaju širom sveta, unutar svih sektora kao rezultat tehnološkiih inovacija, novih i kreativnih politika i političke volje na svim nivoima”, kaže Duška Dimović, direktorka programa klimatskih promena WWF Adria .

Samit globalnih klimatskih akcija će se fokusirati na izazove u 5 važnih oblasti: energetici, poslovnom sektoru, urbanizmu,korišćenju zemlje i novim investicijama.

Da bismo napredovali u borbi protiv klimatskih promena neophodna je međusektorska saradnja. Kompanije moraju sarađivati sa državama, nevladinim organizacijama, ali i slušati potrebe građana, jer se sa posledicama klimatskih promenama moramo boriti i kroz ekonomiju, odnosno menjanjem načina poslovanja”, kaže Lu Lenard iz WWF USA.

Na Samitu će biti predstavljeni i rezultati primene Pariskog sporazuma koji je potpisan 2015. godine, kao i naredni koraci koje je neophodno preduzeti ka njegovom ispunjenju. Srbija je Pariski sporazum ratifikovala sredinom 2017. godine, čime se obavezala da će učestvovati u međunarodnim procesima za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

izvor: wwf

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %