Aktuelno,  Feminizam

Pozorišna predstava “Lujza” odigrana u Pančevu

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Pozorišna predstava „Lujza“ odigrana je 18. avgusta u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u okviru “Kulturnog leta”.
Glavne uloge igraju Sonja Jauković i Vesna Stanković.
Predstava govori o životu jednog od najproslavljenijih srpskih vojskovođa, vojvode Živojina Mišića, iz ugla njegove žene, Nemice, Lujze Krikner.

Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja u Pančevu kaže da je ova kulturna ustanova nastavila s praksom da tokom leta obezbedi gostovanje nekoliko pozorišnih predstava u dvorištu muzeja. Jedna od njih, ovog leta je i predstava “Lujza” koja ima Prvi svetski rat kao tematiku.

Predstava nosi naziv po Lujzi Mišić, ženi čuvenog vojvode Mišića, koja je poreklom iz nemačke protestantske porodice. Mišića je upoznala na jednom balu u Srbiji koji je organizovala kraljica Natalija, zaljubila se, porodica se nje odrekla zbog udaje za srpskog vojvodu. Luiza je Mišiću rodila šestoro dece, a na žalost dvojicu sinova izgubili su u ratovima upravo protiv Nemaca, tako da je priča ove predstave i teška i zanimljiva, kazao je Birclin.

Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta kaže da je mlada Lujza napustila bogatstvo i porodicu, i počela da živi teškim životom, uz rat i brojne nedaće, ali sa snažnom ljubavlju prema svom mužu, koja se nije gasila ni decenijama posle njegove smrti.

Lujza Mišić je jedna čudesna žena. Ona je velika ljubavna i životna heroina, žena koja se odrekla svega; bogatstva, roditelja, svoje protestanske vere, samo da bi bila uz čoveka svog života, Živojina Mišića. Paradoks je to što je su njoj, Nemici koja je rodila šestoro dece jednom od najvećih srpskih heroja i vojskovođa, dva sina ubili upravo Nemci. Cela ta priča je zaista čudna, bolna, ali i čarobna, reči su rediteljke i glumice, Vesne Stanković.

Lik Lujze Mišić, tumači Sonja Jauković, prvakinja drame Narodnog pozorišta od 1980. godine, a ulogu radijske novinarke, Bosiljke, Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava je rađena po tekstu Saše Simonovića, dramatizaciju i režiju potpisuje Vesna Stanković, muziku Vladimir Nikić, a kostime Ivana Guteša.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %