Ljudska prava

Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

 Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Stana Božović prisustvovala je svečanom potpisivanju Sporazuma u okviru programa IPA 2016 ,,Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da će se ovaj sporazum sprovoditi u 10 novoizabranih opština: Lebane, Vršac, Surdulica, Doljevac, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Bečej i Loznica.

Božović je izrazila zadovoljstvo zbog početka sprovođenja komponente jedan ovog programa, ali i zbog izbora baš ovih jedinica lokalne samouprave u kojima će se ona realizovati. 

Ona je navela da je Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti upoznat sa merama koje su sprovođene na planu inkluzije Roma i Romkinja tokom prethodnog perioda, kao i sa planovima koji su navedeni za predstojeći period. 

Smatramo da su izveštaji koje ste Ministarstvu podneli početkom godine jedan od pokazatelja vaše spremnosti da budete deo ovog važnog procesa, kao i da je pri odabiru opština vođeno računa o broju stanovnika romske nacionalnosti u njima, o njihovom stepenu razvijenosti i o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti, istakla je državni sekretar.

Prema njenoj oceni, ključna reč u procesu koji danas zajedno započinjemo jeste ,,održivost“. 

Program ima za cilj unapređenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma.

Uz materijalnu podršku naših partnera iz Evropske unije i logističku podršku Stalne konferencije gradova i opština bićete u mogućnosti da uspešno preduzmete željene korake ka osnaživanju romske zajednice u vašim opštinama, poručila je Božović.

Jedan od prioriteta ovog projekta, kako je naglasila, jeste stvaranje mobilnih timova za inkluziju Roma i Romkinja, a vodeća uloga u timovima namenjena je koordinatorima za romska pitanja.

Prema njenim rečima, resorno Ministarstvo smatra da njihov status mora biti jasno definisan u okviru svake opštinske uprave, kao i da je od suštinske važnosti da osoba koja obavlja dužnost koordinatora bude romske nacionalnosti kako bi stekla neophodno poverenje u okviru lokalne romske zajednice i imala sluha za njihove probleme u svim pojedinostima.

Svečanom potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i predsednik Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine Nenad Ivanišević i šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Nikolas Bizel, kao i predstavnici 10 pomenutih opština.

Nosilac ovog projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština.

Program ima za cilj unapređenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %