Feminizam

Merenje rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Crne Gore, a uz podršku Regionalne škole za javnu upravu (Regional School for Public Administration), 1. decembra organizovao regionalnu konferenciju pod nazivom „Merenje rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu“.

Rodna ravnopravnost predstavlja jednu od prioritetnih oblasti u zemljama Zapadnog Balkana, pri čemu se sve zemlje susreću sa određenim izazovima u postizanju rodne ravnopravnosti. Stoga, ova konferencija je organizovana sa ciljem da državni službenici i službenice koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana, eksperti i ekspertkinje iz regiona i iz zemalja Evropske unije, predstavnici i predstavnice nevladinih kao i međunarodnih organizacija razmene iskustva u prikupljanju podataka i merenju rodne ravnopravnosti kao i u korišćenju podataka prilikom kreiranja politika.

Jedna od tema konferencije bio je Indeks rodne ravnopravnosti, merni instrument koji je razvio Evropski institut za rodnu ravnopravnost, a koji meri jaz između muškaraca i žena u šest oblasti: novac, rad, vreme, moć, zdravlje, znanje i dva pod-domena – unakrsne nejednakosti i nasilje.

Jedna od tema konferencije bio je Indeks rodne ravnopravnosti, merni instrument koji je razvio Evropski institut za rodnu ravnopravnost, a koji meri jaz između muškaraca i žena u šest oblasti: novac, rad, vreme, moć, zdravlje, znanje i dva pod-domena – unakrsne nejednakosti i nasilje. Indeks rodne ravnopravnosti predstavlja važan instrument za kreiranje politika zasnovanih na podacima u oblasti rodne ravnopravnosti, zbog čega je od velikog značaja razmena iskustava i izazova sa kojima se suočavaju zemlje u regionu prilikom uvođenja Indeksa rodne ravnopravnosti u njihove zemlje. Predstavnice iz Srbije, kao prve zemlje van Evropske unije koja je izračunala Indeks rodne ravnopravnosti, pružile su uvid u proces uvođenja Indeksa i predstavile su rezultate Indeksa rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji. Učesnici i učesnice konferencije su iskazali interesovanje za saradnju sa Regionalnom školom za javnu upravu na polju unapređenja upotrebe Indeksa u kreiranju politika u oblasti rodne ravnopravnosti.

Takođe, učesnici i učesnice konferencije su imali priliku da čuju preliminarne nalaze regionalnog istraživanja o rodnoj ravnopravnosti u državnoj upravi, koje je podržala Evropska komisija, a koje će uskoro biti dostupno javnosti.

izvor: socijalnoukljucivanje.gov.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %