Ekologija

Inicijativa: EU da napusti upotrebu žive u stomatologiji do 2022. godine

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Nevladine organizacije iz oblasti zdravlja i životne sredine traže da se u Evropskoj uniji potpuno napusti upotreba žive u stomatologiji do 2022. godineAmbasadori održivog razvoja i životne sredine”. Živa se sada koristi u zubnim plombama koje se lako mogu zameniti drugim vrstama plombi.

Živa je opasan neurotoksin koji može oštetiti nervni sistem, bubrege i kardiovaskularni sistem.S obzirom da je u zubnom amalgamu 50 odsto žive, pa Minamata konvencija o živi koja zahteva od svake države članice da redukuje upotrebu žive, odnosi se i na zubni amalgam.

Evropska unija je 2017. godine usvojila zabranu upotrebe amalgamskih plombi kod dece mlađe od 15 godina, trudnica i dojilja, počev od jula 2018. godine.

Novi propis zahteva od svake zemlje članice EU da pripremi nacionalni plan za napuštanje upotrebe amalgama, a od Evropske komisije da u 2020. godini predstavi preporuke o tome da li će se potpuno napustiti upotreba zubnog amalgama, kaže prof. dr Andjelka Mihajlov, ekspert za Srbiju.

Profesorka Mihajlov ističe da su organizacije civilnog društva na samitu 21. i 22. novembra ove godine u Berlinu, kao deo “Berlinske Deklaracije o potpunom napuštanju amalgama do 2022. godine” pozvale EU da to bude godina koja će u Evropskoj uniji označiti kraj upotrebe amalgama žive u stomatologiji.

Dvodnevni samit u Berlinu je okupio stručnjake iz stomatoloških društava, univerziteta, nacionalne, evropske i međunarodne nevladine lidere iz oblasti životne sredine, zdravlja i ženskih prava, kao i učesnike i predstavnike EU i Nemačke, uključujući i donosioce odluka.

Strukovno udruženje “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine” podržali su inicijativu u Srbiji i regionu.

Dokumenti:

Berlin Declaration, https://mercuryfreedentistry.files.wordpress.com/2017/11/berlin-declaration-to-end-amalgam-use-in-europe-by-2022.pdf

EU Mercury regulation 2017,  http://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-4-2017-REV-1/en/pdf

EEB-WAMFD-Memo on Technical advantages of mercury free dentistry, May 2016

Abuja Declaration, https://mercuryfreedentistry.files.wordpress.com/2015/04/abuja-declaration-for-mercury-free-dentistry-for-africa.pdf

Dhaka Declaration, http://cephed.org.np/pdf/31421052006.pdf

National German Campaign launched: #OpenYourMouthAgainstAmalgam http://ig-umwelt-zahnmedizin.de/mund-auf-gegen-amalgam/

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %