Aktuelno

Međunarodni dan SOS telefona

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Danas je Međunarodni da SOS telefona. U Subotici SOS telefon postoji više od 30 godina, a savet i pomoć na broj 024/553-000, građani mogu da potraže svakog radnog dana, vikenda i praznika, u periodu od 17 do 22 časa.Subotica je pri vrhu liste gradova sa najviše samoubistava. Stopa samoubistava se izračunava po broju samoubistava na 100.000 stanovnika u toku godine. Tako da se po ovoj računici Subotica svrstala u grad sa visokom stopom samoubistava i to “rame uz rame” sa Segedinom iz Mađarske, Berlinom u Nemačkoj i nekim drugim gradovima. Subotica i Segedin imaju prosečnu stopu samoubistava izmedu 50 i 60.

Zbog čega je u Subotici visoka stopa samoubistava niko nema pravi odgovor. Neki naučnici smatraju da je to uticaj ravnice, jer ona depresivno deluje na ljude. Drugi veruju da je u pitanju ruža vetrova i podzemne vode koje nas okružuju, dok se pre nekoliko godina pojavila, a pre više od 10 godina pojavila se  i nova teza koju zastupa doktor Đorđević- koji veruje da je za povećan procenat samoubistava u Subotici uzrok arsen u vodi, koji je geološkog porekla.

Sa druge strane, SOS telefon u Subotici pozovu, kao poslednji vid pomoći i osobe koje ne mogu da se izbore sa nasiljem u porodici.

https://youtu.be/ct4N19irrQ4

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %