solarne elektrane i ploče
Energetika

Sunce: izvor života

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Danas se u svetu obeležava Dan Sunca, čiji je cilj promovisanje što veće upotrebe solarne energije u Srbiji. Energija Sunca u Srbiji u sve većoj meri koristi se za proizvodnju struje i zagrevanje, posebno tople vode. Događaj koji je u Austriji 2002. obeležen proslavom „Dana Sunca“ razvio se u panevropsku kampanju koja traje nekoliko nedelja, a Srbija se od 2010. godine pridružila toj značajnoj panevropskoj manifestaciji.

Sunce – najsjajnija zvezda naše galaksije…

Sunce – obnovljivi izvor energije…

Sunce – izvor života…

Današnji dan je prava prilika da se podsetimo i na pojačanu sunčanu aktivnost kako bi se smanjila lična upotreba hemikalija koje oštećuju ozonski omotač. Jedan od glavnih ciljeva je raditi na daljem razumevanju interakcije između Sunca i Zemlje, posebno po pitanju okoline.

Na primer, za prosečno domaćinstvo od četiri člana jedan solarni kolektor obezbeđuje 70 % potrebne energije u toku godine i ostvaruje se ušteda u grejanju od 40%.

Subotica ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije. U narednoj deceniji može se očekivati da će biti sve više površina koje će stvarati solarnu energiju u gradu. Subotica spada u sunčane regione u Evropi, gde može da se dobije najviše solarne energije. Vojvodina ima uslove da 25 odsto vlastitih energetskih potreba zadovolji bioetanolom, koji se dobija proizvodnjom iz industrijskog bilja. Početna ulaganja u obnovljive izvore su velika, ali se brzo isplate.

Na primer, za prosečno domaćinstvo od četiri člana jedan solarni kolektor obezbeđuje 70 % potrebne energije u toku godine i ostvaruje se ušteda u grejanju od 40%. Zbog toga je najbolji hibridni ili kombinovinali sistem.

Kao što smo rekli, sunčeva energija nije iskorišćena jer su ulaganja velika, a treba da prođe nekoliko godina da se investicija isplati. Bez obzira na sve, građani su shvatili potencijal i vrednost energetske efikasnosti, a naročito kada govorimo o toplotnim pumpama i ugradnji izolacije, kao i prozora koji štede energiju.

Subotica u budućnosti treba da se okrene obnovljivim izvorima energije, Sunca, geotermalne energije i biomase.
Ukoliko bi Srbija iskoristila mogućnosti obnovljivih izvora energije, uštedela bi godišnje nekoliko stotina miliona evra. Korišćenjem “zelenih energija” uštedelo bi se dovoljno električne energije i ne bi bilo potrebe za izgradnjom termoelektrane, koja troši neobnovljive resurse i zagađuje životnu sredinu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %