„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Radni centar za osobe sa invaliditetom

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Pre dve godine u Subotici je pokrenut projekat u okviru koga se odvija radna terapija za osobe sa invaliditetom pri Udruženju “ZaJedno”. Tim povodom otvorena je fabrika za briketiranje biomase, a Radni centar omoguućava da osobe sa invaliditetom nauče da rade. Projekat “Jačanje sistema podrške osobama sa invaliditetom i teško zapošljivim licima u Subotici” finansiran je od strane humanitarne organizacije Adra International 2016.godine i bilo je planirano da se realizuje šest meseci. Bez obzira na to, projekat je nastavio da se realizuje, a u Udruženju „Zajedno“ kažu da se snalaze.

Vedran Vranešević kao otac deteta sa invaliditetom i aktivni član Udruženja „Zajedno“ objašnjava da su se potrudili da da prostor bude prilagođen svim vidovima invaliditeta, odnosno za one u kolicima, ili sa cerebralnom paralizom, autizmom, Daunovim sindromom.

Radni centar za osobe sa invaliditetom.
Radni centar za osobe sa invaliditetom.

“Meni kao roditelju bitno da moj sin svaki dan biciklom ili autobusom dođe na posao, da se javi svom tehnologu, odradi deo posla, napravi odmor za užina, pa se opet vrati na posao a potom dođe kući. To je radna terapija na kojoj će oni naučiti šta je život I imaće kvalitetniji život”, kaže Vranešević.

Radni centar obezbeđuje radno angažovanje kao radno-terapijsku aktivnost osoba sa invaliditetom koje se ne mogu zaposliti ili održati zaposlenje ni pod opštim ni pod posebnim uslovima, odnosno čiji je radni učinak manji od jedne trećine radnog učinka zaposlenog na uobičajenom radnom mestu.

Radni centar mogu da osnuju Republika Srbija, Autonomna Pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i organizacije osoba sa invaliditetom ili organizacije njihovih zakonskih zastupnika (Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom Službeni glasnik RS, br. 36/2009).

Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom u Subotici. Arhiva: Udruženje "ZaJedno" 2014.
Otvaranje Radnog centra za osobe sa invaliditetom u Subotici.
Arhiva: Udruženje „ZaJedno“ 2014.

Cilj projekta je sticanje, održavanje i unapređivanje radnih i radno-socijalnih veština i sposobnosti. Održavanje očuvanih funkcionalnih sposobnosti korisnika, razvijanje njihove samostalnosti.Razvijanje samostalnosti, samopoštovanja i samopouzdanja korisnika.Poboljšavanje kvaliteta života OSI i njihovih porodica.Pružanje podrške socijalnoj uključenosti korisnika i stvaranje uslova za dalje napredovanje i osamostaljivanje u pravcu radno-socijalne integracije.

Nosilac projekta je ADRA Srbija, koje je u opremanje i edukaciju za rad na mašinama uložilo 15 hiljada dolara, preduzeće „Elitšped“ d.o.o. Subotica se obavezalo da Radni centar besplatno snabdeva piljevinom, koja preostaje tokom njihove proizvodnje, a „Intereuropa Beograd“ džambo džakovima za piljevinu i ambalažom za pakovanje briketa. Radni centar će da raste a mladima će značiti i kao radna terapija i kao mesto socijalizacije i spoznaje dostojanstva i samopouzdanja ali i primanja ličnog dohotka.

U planu je da se kupi šušara za piljevinu koja košta 2.200 evra.

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %