„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Izložba korisnika Dnevnog boravka u Subotici

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Boris Hrnjak (38) iz Novog Žednika koji ima Daunov sindrom deseti put je predstavio Subotičanima svoja umetnička dela. Kada nije ispred štafelaja radi poljoprivredne poslove I pomaže roditeljima u staji I na njivi. Subotičani vole njegove slike.

Boris Hrnjak dobija na otvaranju izložbe.
Boris Hrnjak dobija na otvaranju izložbe.

“Slikanje me opušta. Volim da slikam. Ali volim i da pomažem roditeljima i bratu. Volim vesele boje I sve osim crne”, kaže Boris Hrnjak koji je najsrećniji kada slika.

Njegovi roditelji Ruža i Todor kažu da je najbitnije prihvatiti svoje dete i ohrabrivati ga da svoj talenat razvija.

Sa druge strane, Peter Feher, je član likovne sekcije „ABC&T“ Ištvana Tereka i isto tako je svojim sugrađanima priredio zanimljivu izložbu. Radove Borisa i Petera Subotičani su imali priliku da pogledaju u holu Otvorenog univerziteta u Subotici gde su predstavljeni radovi korisnika Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“. Svoje radove su prikazali i Anica Ziđarev, Nenad Janić i Saša Seić. Likovni kritičar, Mile Tasić ocenio je da svake godine sa uzbuđenjem iščekuje da vidi nove umetničke radove koje izrađuju Peter i Boris.

 Peter Feher, na otvaranju izložbe u holu Otvorenog univerziteta u Subotici.
Peter Feher, na otvaranju izložbe u holu Otvorenog univerziteta u Subotici.

“ Borisovi radovi nose izuzetno veliku vrednost jer on nema opterećenja koja imaju akademski slikari i drugi plašeći se kritike, šta će reći komšije, ukućani. Slika svoju iskrenost. U programu su nastupili Ivan Đelmiš koji ima autizam, ali je vrsni plivač ovenčan medaljama i dobar recitator, dok je Sonja Poljaković oduševila pesmom „Zapevala sojka ptica“”, rekao je likovni kritičar Mile Tasić.

Sonja Poljaković oduševila prisutne izvođenjem pesme : Zapevala sojka ptica
Sonja Poljaković oduševila prisutne izvođenjem pesme : Zapevala sojka ptica

Pored slika, izloženi su i ukrasni i upotrebni predmeti, koje su korisnici Dnevnog boravka napravili na kreativnim radionicama.

Radovi  su napravili korisnici   Dnevnog boravka na kreativnim radionicama.
Radovi su napravili korisnici Dnevnog boravka na kreativnim radionicama.

 

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %