Aktuelno

Zajednička i intenzivnija borba protiv trgovine ljudima

0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

U susret Svetskom danu deteta koji se obeležava 20. novembra, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Fondacija Tijana Jurić potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji u cilju intenzivnije borbe protiv trgovine ljudima i podizanju svesti javnosti o tom društvenom problemu, s akcentom na trgovinu decom.

Potpisnici Sporazuma, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, pojasnili su korake uspostavljene saradnje, i učešće u zajedničkim akcijama i nacionalnim kampanjama.

– Duže vreme smo imali želju da uspostavimo čvrstu i pouzdanu saradnju sa organizacijom koja ima iskustva na polju trgovine ljudima i koja je u direktnom kontaktu sa žrtvama. Na žalost, vremena su takva da učimo na primerima, na žrtvama koje prolaze užasnu torturu, ali mi ćemo se truditi da maksimalno iskoristimo i onu drugu mogućnost, odnosno sve preventivne mehanizme koji su u skladu sa zakonom, da u narednom periodu broj žrtava bude manji. Naročito smo pogođeni činjenicom da, u zavisnosti od perioda, čak i do 50% ukupnog broja žrtava čine deca. Iz tog razloga, kao organizacija koja se bavi bezbednošću dece na ulici i na internetu, imamo obavezu da se bavimo i temom trgovine ljudima, i da ukazujemo samoj deci i njihovim roditeljima kako da izbegnu opasnosti, istakao je Igor Jurić nakon potpisivanja sporazuma.

Sanja Kljajić i Igor Jurić najavili su zajedničko obeležavanje značajnih datuma poput Svetskog i Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima kroz nacionalne akcije, animiranje lokalnih zajednica u preventivnom delovanju protiv trgovine ljudima, povezivanje sa organizacijama iz regiona radi razmene iskustava o preventivi, pružanju zaštite žrtava u sudskom procesu i njihovom daljom socijalizacijom nakon izlaska iz lanca trgovine.

– Kao državna institucija koja ima ulogu identifikacije i direktne pomoći žrtvama trgovine ljudima, vođenje evidencije i dokumentacije, koordinacije zaštitom žrtava, svakako da smo zainteresovani i za prevenciju. Sama prevencija je od velikog značaja, imajući u vidu veliki broj dece koja postaju žrtve trgovine ljudima. Fondaciju Tijana Jurić prepoznali smo kao veoma značajan resurs u tom pogledu, kao organizaciju koja svojim kapacitetima može da dospe do najugroženijih, a to su deca. Mi u tome možemo da im pomognemo, kako obogaćivanjem sadržaja i korišćenjem rezultata analiza koje redovno radimo, pa čak i da ciljamo čak kategoriju koja je najugoroženija, ali i da stavimo akcenat na način na koji se vrši regrutaciija dece u trgovini ljudima, istakla je Sanja Kljajić.

Igor Jurić je dodao i da će dve organizacije u narednom periodu edukovati ciljne grupe.

– U pravcu podizanja svesti javnosti, zajedno ćemo pokrenuti serijal edukativnih tekstova kojima ćemo pokušati da ukažemo šta se sve podrazumeva pod trgovinom ljudima, kakvi oblici ovog krivičnog dela postoje, kakav je profil žrtve a kakav trgovca, kako trgovina ljudima prelazi u trgovinu organima i ostalo. Na taj način želimo da se obratimo odrasloj populaciji i mladima, dok ćemo za decu u osnovnim školama pripremiti edukativni materijal prilagođen njihovom uzrastu, istakao je Jurić.

On je ovom prilikom najavio i da će edukatori Fondacije Tijana Jurić uskoro proći i obuku od strane sertifikovanih predavača Ministarstva unutrašnjih poslova upravo o trgovini ljudima, što će dodatno poboljšati kvalitet edukacija koje Fondacija sprovodi u školama širom Srbije.

 

izvor Fondacija Tijana Jurić

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %