Aktuelno

Protest: “Za društveni ugled ekoloških aktivista a ne progon!”

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

 “Za društveni ugled ekoloških aktivista a ne progon!”, naziv je protesta koji je održan ispred Osnovnog suda u Subotici. Preko 20 ekoloških organizacija u Srbiji odazvalo je pozivu Centra za ekologiju i održivi razvoj u Subotici i mirnim protestom pružili su podršku  Đuri Vavrošu, ekološkom aktivisti sa Krivaje. Povod za   protestno okupljanje su mnogobrojni primeri kršenja prava građana- ekoloških aktivista, uzbunjivača koji ukazuju na kršenje propisa i  kršenje ljudskih prava. Cilj protesta je da se ukaže da je u Srbiji postal uobičajeno da  svi koji se žale na zagađenje, ili ukazuju na propust komentarima, postovima, bivaju tuženi od druge strane za povredu ugleda firme.

20161019_101615

“Danas smo ovde da damo podršku Đuri Vavrošu ekologu koji je digao glas protiv zagađivača i nekog procesa koji se dešava, a on je samo hteo da bude bolje u životnoj sredini. U globalu smo protiv zastrašivanja ekologa uvlačenjem u sudske procese koji koštaju. Građani nemaju ni pravničkih znanja i moraju da plaćaju advokate i tako dalje. Zdrava životna sredina je ustavom zagarantovana i svako ima pravo da je brani. Takođe Arhuska konvencija kaže da svi koji se zalazu i primenjuju prava koja su data njom ne smeju biti kažnjavani, proganjani. Ovo je naš glas za slobodu govora o ekološkim problemima. Generalno Srbiji imamo brojne primere da neko ako digne glas i ukazuje na ekološke probleme bivaju tuženi od strane firmi“, kaže Nataša Đereg direktorka Centra za ekologiju za razvoj u Subotici.

Glavni pretres u Osnovnom sudu u Subotici  nastavljen je u predmetu protiv poznatog ekološkog aktiviste Đure Vavroša, koji je u predsednik Ekološkog društva “Hrast” . Nastavljeno je ispitivanje, privatnog tužioca Ištvana Harmatija direktora D.O.O. “Krivaja”, koji  je na prošlom pretresu  izjavio da se oseća ugroženim i tražio prisustvo predstavnika mađarskog Konzulata, što mu je i omogućeno. Advokat odbrane, Sreten Đorđević je konstatovao da privatni tužilac nije odgovorio ni na jedno pitanje koje se odnosi na poslovnost firme i kreditnu sposobnost.

Advokati privatnog tužioca su na početku pretresa predali material sudiji i odbrani, koji se odnosi na sudbinu krivične prijave o oštećenju 600 mladih stabala od strane D.O.O. “Krivaje”. Reč je o policijskom izveštaju gde se navodi da: “ prijava po tužbi o oštećenju 600 mladih stabala javora od strane D.O.O. Krivaja kontatovano je da nije došlo do izvršenja krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti niti narušavanja javnog reda” .

U validnost dokumenta su izrazili sumnju advokati odbrane i tražili da dođe kao svedok, potpisnik policijskog izveštaja.

Pored Harmatija,  svedočio je i Tihomir Kiš koji je rekao da je pročitao  na društvenim mrežama deo izjave Vavroša, to shvatio kao ucenu i preneo svom direktoru, Ištvanu Harmatiju.

Da podsetimo, Građani Krivaje posadili su vetrozaštitni pojas od 1.200 sadnica drveća i za to su imali dozvolu opštine Bačka Topola, a D.O.O. Krivaja ih je uzorala.

Đuro Vavroš ne krije zadovoljstvo što ima podršku kolega i kaže da njegov glas neće zataškati.

„Očekujem da danas tužitelj da svoju izjavu i da više nećemo odlagati ovo suđenje. Već godinu dana traje.Oavj sud nije samo sud meni nego i svim ekolozima. Podrška zbog toga da bi sprečili hajku na ekologe koji iznose javnu reč“, rekao je

Nastavak suđenja zakazan je za 24.novembra u 11 časova, kada će reč dobiti svedoci odbrane. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do jedne godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %