Aktuelno

Crni ponedeljak: Poljakinje štrajkuju zbog restriktivnog zakona o abortusu

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Na hiljade i hiljade žena širom Poljske izražavaju nezadovoljstvo protiv predloga zakona o totalnoj zabrani abortusa. Štrajk koji su pokrenule feministkinje priključile su se radnice, studentkinje, domaćice koje odbijaju da rade svoje uobičajene poslove. Juče su pojedine radnje bile zatvorene, zato je i taj dan nazvan “crni ponedeljak”.

Na ovaj način žene su izrazile svoj stav protiv zakona koji je inače bio I restriktivan. Da podsetimo, do sada u Poljskoj žena je mogla da izvrši abortus ukoliko joj je život ugrožen trudnoćom, primećena su oštećena na fetusu  ili je zatrudnela kao žrtva silovanja ili incesta. Od sada, zakon je još restriktivniji i osnovno pravo žene na izbor-im je oduzeto.

Od aprila, razne feminističke grupe organizovale su niz protesta kako bi sprečile da dođe do usvajanja ovog zakona.

Žena nije inkubator“, „Želimo lekare, ne policajce“, „Ilegalni abortusi ubijaju buduće ;majke“, pisalo je na nekim  transparentima koje su organizovale Poljakinje.

“ Žene su mogle same da odlučuju o svom telu, a 1993. godine to pravo im je oduzeto“, kažu organizatori.

“Mnoge žene i djevojke u Poljskoj osjećaju da nemaju nikakvu moć, da nisu ravnopravne i da nemaju pravo na vlastito mišljenje. Ovo je prilika da nas se vidi i čuje”, izjavila je Magda Staroszczyk, koordinatorica štrajka nadahnutog ženskim štrajkom na Islandu prije više od 40 godina kada 90 posto žena na jedan dan nije otišlo na posao, kuhalo niti se brinulo za svoju djecu, prenosi dnevnik.hr

‘Moja majka je velika katolkinja, svaku nedjelju ide u crkvu i protivi se abortusu u slučaju ako ga žena radi samo zato jer ne želi dijete. Ali ne slaže se s ovim zakonom jer ako je žena silovana, prema njoj će se odnositi gore nego prema muškarcu koji ju je silovao’, kaže liječnica Małgorzata Łodyga.
 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Crni ponedeljak: Poljakinje štrajkuju zbog restriktivnog zakona o abortusu