„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Davor Štefanek: Ne treba da se pravi razlika između olimpizma i paraolimpizma

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Korisnici Udruženja “Zajedno” iz Subotice imali su priliku da pokažu svoje sposobnosti korisnici koji se bave nekim sportom, kao što su plivanje, taekvondo, sedeća košarka, joga, tai chi i weng chun…Na ovaj način, u okviru ideje “Sport za sve” osvajaču zlatne medalje Davoru Štefaneku osobe sa invaliditetom koje su članovi pomenutog udruženja, pokazači su šta sve mogu ponosito ističući svoje medalje i priznanja koja su do sada osvojili.

Cilj  druženja  bio je  da se ohrabre sportski radnici i više rade sa osobama sa invaliditetom i ometenim u razvoju, a i sami korisnici udruženja “Zajedno” da se motivišu i uključe u sportove shodne njihovim mogućnostima.

Korisnici udruženja na druženju. Foto: Udruženje "Zajedno"
Korisnici udruženja na druženju. Foto: Udruženje „Zajedno“

„Na žalost, jako malo njih može ili ima pravo da dođe u neki sportski klub jer tamo prosto, ne znamo zbog čega, ali nemaju mogućnosti. Ova deca koja se bave sportom to je isključivo angažovanje roditelja“, kaže Erika Balažević, potpredsednica Udruženja „Zajedno“.

Davor Štefanek osvajač olimpijske zlatne medalje u rvanju tokom druženja sa korisnicima pomenutog udruđenja, odgovarao je na sva pitanja, delio savete i poručio da bi što više osoba sa invaliditetom trebalo da se bave sportom. Primer, kako se upornošću i dispilinom mogu osvajati priznanja i nagrade je i paratekvondoista Slavko Adamov, koji je na Evropskom prvenstvu paratekvondoista osvojio brozanu medalju.

„S obzirom da pre svega treba voleti ovaj sport, potrebni su treninzi, treba raditi i biti uporan i rezultati dolaze sami po sebi“, kaže Slavko Adamov, paratekvondoista.

Zlatni olimpijac iz Subotice, Štefanek kaže da ne treba da se pravi razlika između olimpizma i paraolimpizma.

Davor Štefanek u poseti korisnicima Udruženja "Zajedno".
Davor Štefanek u poseti korisnicima Udruženja „Zajedno“.

“ Ja ću u mom klubu prvenstveno, pošto sam postao predsednik Rvačkog kluba „Spartak“ da popričam sa trenerima koji rade sa decom da ne smeju da prave nikakvu razliku ako nam se pridruže i deca sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Naprotiv, treba svi da treniraju u skladu sa svojim mogućnostima“, kaže olimpijski šampion Davor Štefanek.

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %