Aktuelno

HRV: Nehuman odnos mađarske policije prema izbeglicama i migrantima

0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Austrija i Poljska su poslali policajce kako bi pomogli Mađarskoj da zaštiti  mađarsko-srpsku granicu, javlja RTV Panon. Kako saznajemo već je stiglo 20 austrijskih policajaca, a planirano je da se sutra održi  sastanak na granici sa Srbijom. Glavni savetnik za bezbednost premijera Mađarske Đerđ Bakondi je nedavno rekao kako granicu obezbeđuje oko 10 hiljada pripadnika vojske i policije sa značajnim tehničkim sredstvima te da sa velikom efikasnošću sprečavaju nasilne prelaske granice. Bakondi je rekao i da je od uvođenja dubinske kontrole pograničnog pojasa, koja je uvedena pre nedelju dana, pa do nedelje u ponoć oko 1.900 lica pokušalo da ilegalno pređe granicu, u čemu je 600 osoba i uspelo da je pređe, ali su uhvaćeni i poslati nazad na drugu stranu zaštitne ograde – prenela je informativna agencija MTI.

Međutim, prema izveštaju Hjuman rajts voc (HRV),  mađarska policija nastavlja da se brutalno odnosi prema migrantima. U toku prve nedelje od kada se primenjuju pojačane mere zaštite zaštite mađarske granice, koje je uvela Mađarska vlada u Srbiju je vraćeno 621 izbeglica, tvrdi mađarska policija. Pojačane mere su uvedene 5.jula, od kada Mađarska vraća sve migrante uhvaćene u zoni od osam kilometara od svoje granice natrag u zemlju iz koje su ušli u Mađarsku.HRV tvrdi i da Mađarska ne ispunjava međunarodne standarde za tražioce azila, time što brzo odbacuju većinu zatheva za azile neoženjenim muškarcima, a odobravaju samo 15 zahteva na dan.

Asylum seekers in Roszke waiting for days and weeks to be admitted to the transit zone, Hungary, March 31, 2016. © 2016 Lydia Gall/Human Rights Watch
Asylum seekers in Roszke waiting for days and weeks to be admitted to the transit zone, Hungary, March 31, 2016.
© 2016 Lydia Gall/Human Rights Watch

Od 5.jula do danas dnevno u Srbiju uđe oko 500 izbeglica, a retko ko izlazi iz zemlje. Prihvatni centar za izbeglice u Subotici je pun, a prošireni su i njegovi kapaciteti, tako da se dnevno smesti I preko 400 izbeglica I migranata. Na improvizovanom kampu kod graničnog prelaza Kelebija čeka još 250, a 660 kod Horgoša da pređe u Mađarsku.

“ Prošle godine je bilo i onih koji su smatrali da nije potreban jer je zatvorena „Balkanska ruta“ , ali je ovo što se sada događa dokaz da nisu bili u pravu.Ono što je bitna razlika u odnosu na prošlu godinu je da su sada svi migranti i izbeglice koncentrisani na jednom mestu. Cilj radne grupe je sačuvati bezbednost svih na području Subotice i ne remetiti svakodnevni život naših sugrađana i pri tome pomoći svim ljudima koji su ovde. Oni se i sami vraćaju. Nalaze se na graničnom prelazu Horgoš i Kelebija i to je neformalni kamp.Nama je bitno da svakome od njih postoji mogućnost da budu ovde i da nema potrebe da borave u nehumanim uslovima, ali prosto nekim ljudima se silom vraćaju. Oni se sami vraćaju sa graničnih prelaza, borave par dana u ovom prihvatilištu i zatraže pomoć i odlaze ponovo na granični prelaz”, ističe Milimir Vujadinović, predsednik Radne grupe za migracije grada Subotice.

Državni sekretar dr Nenad Ivanišević i član GV zadužen za socijalna pitanja Milimir Vujadinović obišli migrante i izbeglice. Fotografija preuzeta sa sasta  www.subotica.com. (Arhiva)
Državni sekretar dr Nenad Ivanišević i član GV zadužen za socijalna pitanja Milimir Vujadinović obišli migrante i izbeglice. Fotografija preuzeta sa sasta www.subotica.com. (Arhiva)

Državni sekretar ministarstva za rad Nenad Ivanišević rekao je da će se uskoro otvoriti I Prihvatni centar u Dimitrovgaradu, a da broj izbeglica koji dnevno uđu u Srbiju dokazuje da balkanska ruta nije zatvorena. Ivanišević je još jednom ponovio da je Srbija najhumanija zemlja na ruti od Turske do Nemačke, najorganizovanija, sa kampovima gde se pruža kvalitetna pomoć.

Prema podacima Fronteksa broj migranata koji ilegalno ulaze u Evropu je u padu od aprila, a u prvih šest meseci  ove godine je u EU ilegalno ušlo 360.000 ljudi, što je više u odnosu na isti broj prošle godine.Fronteks je  2015. registrovao više od 1,5 miliona ilegalnih prelazaka granice u Evropu.

 

 

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %