Ekologija

Završen Volonterski radni kamp na Ludašu

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Na Ludašu, kod Vizitorkog centra održan je tradicionalni Volonterski radni kamp.Učesnici ovogodišnjeg međunarodnog volonterskog radnog kampa su volonteri iz Italije, Češke, Španije, Ruske Federacije, Francuske, Engleske, Nemačke, Finske. Kamp se završava 16.jula, a volonteri su veoma zadovoljni.

“Želeo sam da se upoznam i sa praktičnim radom, a ne samo teorijom kroz studije. Ovde je veoma lepo, bilo je jako toplo proteklih dana, a juče smo imali i oluju.Ljudi su veoma ljubazni i žele da pomognu i imali smo veoma dobru saradnju. Bio sam u Srbiji pre deset godina I hrana je veoma dobra po restoranima, kao I piće, pivo je odlično, kao I lokalno piće rakija. Verujem u društveni rad i verujem da kroz EU projekte možemo da pomognemo jedni drugima, na različite načine. Za mene je životna sredina je veoma važna. U Srbiji ima intersantnih projekata iz oblasti živog sveta”, kaže Hario iz Finske.

Volonteri iz EU vredno rade na pravljenju kućića za ptice.
Volonteri iz EU vredno rade na pravljenju kućića za ptice.

Kamp je radnog karaktera, gde strani i domaći volonteri sprovode mere aktivne zaštite prirode, popravku delova edukativne staze kroz rezervat, pripremu terase kod Vizitorskog centra „Ludaš“. Pored radova koji se odvijaju na kompleksu Vizitorskog centra „Ludaš“, volonteri su učestvovali i u aktivnostima čišćenja i održavanja multifunkcionalnog zaštitnog pojasa oko jezera Palić.

“Grad je od davnina prepoznao kvalitet usluga koje pruža JP Palić Ludaš u smislu organizovanja kampova, kroz koje se realizuje edukacija. Znanje o palićkom jezeru koje je naročito značajno za grad, a posebno od trenutka, kada je grad doneo odluku o zaštiti palićkog jezera I njegove okoline. Tim planom propisane su određene mere, a jedna od tih mera u koje su uključeni kroz oba projekta volonteri I aktivisti su neprekidnost  formaranja zaštitnog pojasa oko palićkog jezera. Sve aktivnosti koje se realizuju u oba kampa imaju veliki značaj za grad”, objasnila je rukovoditeljka Odseka za  zaštitu životne sredine i održivi razvoj – Grada Subotice.

Volonterski radni kamp Ludaš 2016.
Volonterski radni kamp Ludaš 2016.

Održano je više predavanja o našim zaštićenim područjima, značaju zaštite prirode, a volonterima je predstavljena i višestruka funkcija zaštitnih pojaseva oko Palićkog, Krvavog i Ludaškog jezera. Kamp u organizaciji Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ i Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije je sufinansirao je Grad Subotica iz Fonda za zaštitu životne sredine. Po završetku volonterskog kampa, sledi Eko-kamp Ludaš – 2016 u trajanju od šest nedelja. Učesnici ovog kampa će biti učenici, studenti i predavači iz različitih oblasti. Pored tema koje se direktno bave oblašću biologije i ekologije, akcenat će biti stavljen na predavanja u vezi sa biodoverzitetom (prirodnom raznolikošću) i zaštitom in situ (na licu mesta), kako bi se učesnici kampa upoznali sa značajem zaštićenih područja u očuvanju biodiverziteta. Planirano je da se ove godine posebna pažnja posveti značaju ekoloških koridora i multifunkcionalnih zaštitnih pojaseva oko Palićkog, Krvavog i Ludaškog jezera.

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %