U poslednje vreme na Ludaškom jezeru primećene su Velike bele čaplje u tršćacima.

“Oduvek imamo koloniju čaplji na Ludašu, ali je problematično, izbrojati broj parova, jer se skrivaju u tršćacima. Ove godine su se pojavile velike bele čaplje, koje se i gnezde na Ludašu  u velikom broju i  izbrojali smo 230 parova iz čamca. Kasnije, meštani koji su imali dron su iz vazduha snimili situaciju i na osnovu tih snimaka, možemo da izbrojimo tačno koliko ih ima”, objasnio je Oto Sekereš iz JP “Palić Ludaš”.

Na Ludašu izbrojano je 260 parova ove predivne ptice.
Na Ludašu izbrojano je 260 parova ove predivne ptice.

Velika bela čaplja je  dugačka 54 – 76 centimetara, a teška je do 1100 grama, mišw na http://subbirder.blogspot.rs/. Hrani se pretežno ribom i sitnim životinjama koje može pronaći u vodi. Na njoj je najupadljivije perje na ramenima, mnogo duže i raskošnije nego na ostalim delovima tela, dok joj je perje na potiljku uspravno.

Velika bijela čaplja je jedna od vrsta na koju se primenjuje Sporazum o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA).Opstanak ove vrste bio je svojevremeno ozbiljno ugrožen zbog raskošnog perja koje su kreatori koristili za ukrašavanje šešira, a ova ptica uspela se održati samo zahvaljujući visokom natalitetu, navodi http://subbirder.blogspot.rs/.

 

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.