Aktuelno

Prekinuta Balkanska ruta?

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Od ponoći Slovenija primenjuje  Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, javila je slovenačka agencija STA i navela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska u ponedeljak, 07.03.2016.godine, a prenosi Tanjug. Od danas slovenačka policija dozvoljava ulazak u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna nega.

Bežeći od rata čekaju da pređu put do obećane zemlje.
Bežeći od rata čekaju da pređu put do obećane zemlje.

Mnogi državnici smatraju da „balkanske rute“ više nema i da će u Sloveniju da uđu samo oni koji imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, u saopštenju navodi da  će Srbija sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama.

Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska je obavestila MUP Srbije da članica EU Slovenija od ponoći počinje da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu, kao i da neće primati migrante, bez validnih viza i pasoša.

„Time se praktično zatvara „balkanska ruta““, navodi se u saopštenju MUP-a.

„Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj“, saopštio je MUP Srbije.

Ni žica nas ne može zaustaviti, smatraju izbeglice.
Ni žica nas ne može zaustaviti, smatraju izbeglice.

Naime, postignut je dogovor  sa Turskom da primi sve ilegalne migranti iz Evrope, da se od juna uvede bezvizni režim za turske državljanje prenosi i B92 . Dogovoreno je da će Turska dobiti još novca za zbrinjavanje izbeglica, a o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare. Kako RTS  prenosi slovenački zvaničnici su sigurni da Balkanske rute više nema.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %