Energetika

Svaka treća vetrenjača iz Subotice

0 0
Read Time:4 Minute, 45 Second

Svaka treća vetrenjača u Evropi ima generator koji je proizveden u Subotici, dok je do sada u fabrici proizvedeno više od 18000 generatora za vetroelektrane. Tokom godine zabeležen je  i porast broja porudžbina generatora za vetrenjače usled potražnje na svetskom tržištu.

“Zahvaljujući tome došlo je do povećanja obima poslovanja i povećanja broja zaposlenih. Fabrika u Subotici je jedna od najvećih u čitavom Simens sistemu i predstavlja pravi primer uspešne proizvodnje u našoj zemlji.Kompanija Siemens trenutno upošljava oko 1500 ljudi u Srbiji. Od jula do decembra 2015. godine zaposlili smo 309 novih radnika u subotičkoj fabrici. Trenutno u fabrici vetrogeneratora upošljavamo 1322 radnika.Fabrika vetrogeneratora, ove godine je kompaniji Siemens u Srbiji omogućila poziciju jednog od top pet izvoznika” rekao je generalni direktor Siemensa u Srbiji, .

Generalni direktor Siemensa u Srbiji, Udo Ajhlinger, sa saradnicima.
Generalni direktor Siemensa u Srbiji, Udo Ajhlinger, sa saradnicima.

Dualno obrazovanje

Kompanija „Simens“ je jedna od retkih u koja je „ispunila zadatu reč“. Naime, oni su najavili da će do 1.oktobra 2015.godine da u fabrici u Subotici zaposle sukcesivno 220 radnika,što je i urađeno. Zahvaljujući kvalitetu rada, standardima i inovacijama u proizvodnji fabrika u Subotici je evidentirana u „Large Drive“ grupz od 26 najvećih pogona Simensa u svetu.Kao preduzeće sa vizijom, u saradnji sa Nemačkom  organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvom prosvete, a na inicijativu  kompanije je prošle godine otvore je novi smer-bravar zavarivač  u Srednjoj Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici. Jedan učenika koji je izabrao da ide na praksu u fabrici „Simens“ je i Oliver Sagmanj učenik M21 razreda, koja objašnjava da je izabrao Simens zbog mogućnosti napredovanja u životu.

„Na praksu idem već tri nedelje i zadovoljan sam. Imam priliku na  licu mesta mnogo toga da naučim, što se odnosi na zavarivanje.U školi na praksi nismo mogli da ovako učimo, tako da sam veoma zadovoljan. Kada završim školu, pored posla u Simensu ili nekoj drugoj fabrici, mogu da potražim i u inostranstvu“, istakao je Oliver Sagmanj.

Na praksi sa majstorom.
Na praksi sa majstorom.

Inače, polaznici prakse dobijaju i nadoknadu.

„Ono što je kompaniji izuzetno važno jesu naši zaposleni i konstantno ulaganje u njihovo unapređenje. Zato nam je veoma bitan ovaj projekat sa tehničkom školom Ivan Sarić, gde mo tokom školovanja obučavamo mlade učenike da steknu znanja kod nas“, rekla je Jovana Vukotić, direktorka  odeljenja za komunikacije d.o.o. Simens.

Fabrika "Simens" u Subotici.
Fabrika „Simens“ u Subotici.

 

Siemens Srbija ulaže u lokalnu zajednicu kroz projekat dualnog obrazovanja, investirajući u edukaciju i praktičnu nastavu srednjoškolaca za poslove koji zahtevaju posebne tehničke veštine.

“Tokom 2014. godine, praćeno inicijativom Siemens-a, kao i potrebama fabrike vetrogeneratora, novi obrazovni profil bravar-zavarivač uveden je u Tehničku školu “Ivan Sarić” u Subotici. Profil je uveden u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu koji je pokrenula Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.Počevši od septembra 2015, tokom druge godine svog školovanja, učenici su otpočeli sa praktičnom nastavom u Siemens-u, ali i drugim fabrikama koje podržavaju ovaj program. Od 17 učenika u razredu, njih 8 se nalazi na praktičnoj nastavi u Siemens-u, gde dva puta nedeljno uče više o samom proizvodnom procesu u fabrici.Nakon završetka srednje škole, ove mlade osobe će predstavljati kvalifikovane radnike sa većim mogućnostima za zapošljavanje. Dugoročni cilj ove saradnje je da učenici koji pohađaju obrazovni smer bravar-zavarivač prođu praktičnu obuku, sa mogućnošću zaposlenja u Siemens-u”, ističe Ajhlinger.

Kao deo investiranja u lokalnu zajednicu, kompanija je organizovala više inicijativa, među kojima je i Sajam dobavljača.

“Za nas, ova saradnja će omogućiti dodatna unapređenja u kvalitetu proizvodnje i brzini isporuke. A kompanijama koje postanu naši dobavljači biće omogućeno da podignu kvalitet proizvodnje, prošire kapacitete, otvore nova radna mesta i nova tržišta za svoje proizvode. Na taj način ispunjava se širi cilj projekta, a to je da veći deo dodatne vrednosti ostane u Srbiji, i da se pruži direktan podsticaj razvoju preduzetništva i čitave domaće privrede”, objašnjava generalni director ove kompanije.

Energetska efikasnost

Kompanije je učestvovala u realizaciji kapitalnih investicija, na taj način predstavljajući ključnog partnera domaće privrede.

“Energetska efikasnost ostaje jedan od strateških ciljeva kompanije. Kao deo Siemens-ovog sveobuhvatnog programa enegretske efikasnosti implementiranog na globalnom nivou i zasnovanog na uštedama energije uz pomoć najnovijih tehnologija, Siemens može ponuditi značajan „know-how“, kako bi se ovaj segment dodatno razvio u Srbiji, i iskoristio sav potencijal tržišta u ovom značajnom polju.U oblasti energetske efikasnosti naša kompanija je takođe uvela značajna poboljšanja u fabrici u Subotici. Ova poboljšanja omogućavaju optimizaciju proizvodnje i potrošnje energije, kao i pravilno korišćenje sopstvenih resursa.Poslovanje kompanije Siemens u Srbiji značajno doprinosi razvoju i ekonomskom rastu čitave zemlje.Ostajemo fokusirani na nastavak investicija, rast poslovanja i dalja zapošljavanja”, zaključio je  Udo Ajhlinger.

75 odsto industrijskog otpada  koji dolazi kao nusproizvod  u proizvodnji se reciklira.

Od 10 najvećih izvoznika, njih 5 je iz Slobodne zone u Subotici, a na prvom mestu je Simens.
Od 10 najvećih izvoznika, njih 5 je iz Slobodne zone u Subotici, a na prvom mestu je Simens.

Mesečno se u ovoj fabrici proizvede 180 generatora za vetroelektrane, a od osnovanja proizvedeno oko 18.000 generatora. Region severa Bačke i Potisja ostvario je 2015. godine ukupnu robnu razmenu sa inostranstvom u iznosu veće od milijardu i po dolara što je u odnosu na isti period prethodne godine umanjenje za 5,9 odsto.Od 10 najvećih izvoznika, njih 5 je iz Slobodne zone u Subotici, a na prvom mestu je Simens. Iako bi po obimu proizvodnje treba da bude na petom mestu, Simens nije na listi najvećih izvoznika Srbije, i to zbog načina iskazivanja ostvarene proizvodnje u ovoj fabrici.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %