Aktuelno

Stefanović: Srbija će da prati šta radi Austrija

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Austrijske vlasti započele su  primenu dnevnih kvota za prihvat i propust izbeglica.Novi način upravljanja graničnim prelazima predviđa maksimalnu kvotu od 80 molbi za dobijanje azila dnevno, što je u proseku pet na sat, stim da je kroz Austriju dnevno može da prođe 3.200 izbeglica koje ne žele da ostanu u toj zemlji. Kako piše Tanjug dnevna kvota Austrije naišla je na osudu iz EU, a tako je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos austrijskoj vladi poslao pismo u kome je ukazao da Beč ovim krši zakone Unije. Prema podacima koje je izneo Tanjug u Austriju je prošle godine ušlo oko 700,000 migranta najčešće bežeći od sukoba u Siriji i Avganistanu a oko 90,000 je podnelo zahtev za azil u toj zemlji. Nakon objave o uvođenju kvota, ministri unutrašnjih poslova su se našli na prelazu srpsko-mađarske granice, Horgoš-Reske i razgovarali i migrantskoj krizi.

Izbeglice čekaju ulazak u zemlju snova. Fotografija preuzeta sa sajta: tanjug.rs
Izbeglice čekaju ulazak u zemlju snova. Fotografija preuzeta sa sajta: tanjug.rs

 

Na sastanku koji je održan na graničnim prelazima Horgoš-Reske, ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Šandor Pinter poručili su da će pratiti šta se dešava u EU i  u skladu s tim će se ponašati u migrantskoj krizi. Stefanović je jasno poručio da će u Srbiju moći da uđe onoliko izbeglica koliko će da primi Austrija i da naša zemlja neće biti „Sabirni centar“.Ekonomski migranti ubuduće neće moći da prolaze balkanskom rutom u zemlje Evropske unije.

„Formirana je radna grupa koja će biti pojačano angažovana na makedonsko-grčkoj granici, jer bi se tako došlo do boljeg rešenja problema na balkanskom putu migranata. Mali broj  migranata  koji ilegalnog prelaze srpsko-mađarsku granicu od kada postoji ruta prema Hrvatskoj.Svaki migrant koji zatraži azil u našoj zemlji ima 72 sata da se slobodno kreće.Naš zadatak je da sa mađarskim kolegama učestvujemo u akcijama.Mislim da smo se pokazali kao zemlja koja je dobar domaćin, odgovorni kao komšije i odgovorni kao službe koje žele migrantima da olakšaju život, ali i da čuvamo granicu. Mi za sada nemamo zatvaranje granica i pažljivo pratimo šta se radi Austrija i dogovaramo se. Ne želimo iznenađena, nego stabilnost. Ukoliko druge zemlje budu zatvarale granice mi ćemo kao VladaSrbije sesti  i dogovoriti kako ćemo se boriti sa problemom. Sigurno je da nećemo biri Sabirni centar. Ako ne mogu da odu u zemlje EU pitanje je zašto da uđu u Srbiju?.Videćemo  kako da bolje da zaštitimo naše granice, kao i  makedonsko-grčke “, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović i Pinter na ponovnom otvaranju graničkon prelaza Horgoš 1, 2015.godine.
Stefanović i Pinter na ponovnom otvaranju graničkon prelaza Horgoš 1, 2015.godine.

 

Njegov kolega, Šandor Pinter je rekao da ova „migraciona seoba naroda veliki problem“. Ocenio je da najave iz Austrije ne olakšavaju ova situaciju i zbog toga je neophodna regionalna saradnja.

Spemni smo da pružimo svaku pomoć za otvaranje poglavlja 23 i 24, istakao je Pinter.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %