Aktuelno

Odložen glavni pretres protiv Đure Vavroša

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Glavni pretres u Osnovnom sudu u Subotici je odložen u predmetu protiv poznatog ekološkog aktiviste Đure Vavroša, koji je u predsednik Ekološkog udruženja Hrast. Protiv njega je podneta  privatne tužbe za krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti preduzeća d.o.o.Krivaja. Advokat okrivljenog, Đure Vavroša,  Sreten Đorđević nije mogao da prisustvuje suđenju zbog zauzetosti. Sudija je ponudila  okrivljenom da iznese odbranu bez prisustva advokata, što je on odbio. Sledeće ročište je zakazano za 10 mart u 11 časova.

sud

Građani Krivaje posadili su vetrozaštitni pojas od 1.200 sadnica drveća i za to su imali dozvolu opštine Bačka Topola, a d.o.o. Krivaja ih je uzorala.

Vavroš: Nisam kriv 

Vavroš je slučaj izneo u medije i nakon toga je usledila tužba od strane preduzeća Krivaja, kako su formulisali zbog rušenja ugleda firme.

„Došlo je odlaganja glavnog pretresa jer moj advokat Sreten Đorđević nije mogao da dođe iz Valjeva.Meni je žao što se odložilo, ali je takva je situacija. Nisam ni najmanje kriv, krivi su oni koji su me tužili.Ja sam ipak uradio nešto za ovaj svet, a to je da sam posadio sadnice koje su oni uzorali. To što sam ja objavio šta su oni uradili je sasvim normalna stvar, jer je napravljenja šteta Krivija, meni i Ekološkom društvu „Hrast“, a ne njima. Niko ih nije terao da uzoru i sami su sebi urušili ugled“, istakao je Đuro Vavroš.

djuro vavros

Sa njegovim stavom se ne slažu iz preduzeća Krivaja.

Berćan: Sloboda govora je zagarantovano, ali nosi i odgovornost

Advokat Živko Berćan kaže svako ima pravo na slobodu govora, ali ona nosi i odgovornost.

„U našoj sudskoj praksi su uobičajene ovakve situacije. Dešava se da zbog brzine suđenja, ili neukosti stranaka  blagovremeno se ne obavesti sud o odlaganju ili ne dolasku advokata. Okrivljeni ima pravo na odbranu, ali u granicama koje ne prelaze neku zloupotrebu, zato smo i zahtevali da se dostavi opravdanje zbog čega kolega nije pristupio.Imam ovlašćenja od strane klijenata da napomenem da Krivaja d.o.o. podržava svaki vid građanske inicijative za zaštitu životne sredine. Gospodin Vavroš je ispoštovao svoju građansku dužnost i podneo krivičnu prijavu za ono što je mislio da je protivzakonito i u to ne ulazimo.Ono što je sporno su njegovi javni nastupi putem društvenih mreža i televizijskih programa, gde je firma optužuje za uzurpiranje, odnosno protivpravno zemljišta, što prema mom klijentu nije tačno i šteti se njegovom poslovnom ugledu. Sloboda govara je Ustavom zagarantovano pravo, ali i sa sobom nosi odgovornosti“, kaže advokat Živko Berćan.

advokat krivaje

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do jedne godine.

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %