Važno je da je Pokrajinska vlada u prethodne tri godine izdvojila ženama koje upravljaju preduzećima preko svih konkursa
“Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“

Raspisan novi konkurs o ženskom preduzetništvu

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Potpisani novi konkurs o ženskom preduzetništvu. Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakli su ključni značaj i detalje novog javnog konkursa. I to za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme.Kao i softvera i usluga u 2024. godini, fokusiranog na podršku ženskom preduzetništvu.

Kabinet potpredsednika Pokrajinske vlade, u saradnji sa nadležnim Sekretarijatom za privredu i turizam, kontinuirano pruža podršku ženskom preduzetništvu. I to individualnim preduzetnicama, tako i vlasnicama privrednih društava u kojima žene imaju značajan udeo.

Podrška ženskom preduzetništvu

Prema rečima potpredsednika Ćurčića, podrška je usmerena na sve faze razvoja poslovanja ženskih preduzetnica. Kroz programsku podršku, edukaciju i konsultacije. Rezultat su i organizacija konferencija posvećenih promociji ženskog preduzetništva. U protekle četiri godine, sprovedena su dva javna konkursa za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu. I to  sa značajnim učešćem preduzetnica i visokim stepenom iskorišćenosti sredstava.

,,U prethodnoj godini smo sproveli dva javna konkursa o dodeli bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu. Po prvom Javnom konkursu ukupan broj prijava iznosio je 159.Od čega je bilo sredstava za 54 prijave za kapitalne subvencije tačnije kupovinu mašina, odnosno opreme . Zatim, 19 prijava za tekuće subvencije namenjene za usluge. Ukupna sredstva opredeljena za kapitalne subvencije po Javnom pozivu iznosila su 6 miliona dinara a tekuće 2,5 miliona dinara. Konkurs je, naravno po nadležnosti sprovodio Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam“, rekao je Ćurčić.

Potpredsednik je naglasio da je u drugoj polovini 2023. godine, sproveden još jedan konkurs namenjen ženskom preduzetništvu u iznosu od 13,3 miliona dinara. Napomenuo je i da korisnice sredstava po konkursu objavljenom početkom godine, nisu imale pravo da učestvuju. Pavo na kapitalne subvencije ostvarila 51 preduzetnica, a njih 11 na tekuće subvencije. Tom prilikom je utrošenost sredstava po oba prošlogodišnja konkursa bila 100 odsto.

Novi konkurs podržava inovacije i digitalizaciju proizvodnje

 Novi konkurs za 2024. godinu, raspisan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, ima za cilj podržati inovacije i digitalizaciju procesa proizvodnje, marketinga i trgovine. Sredstva se odobravaju putem refundacije, do 90% od fakturne vrednosti bez PDV-a.Kao  i zavisnih troškova nabavke.

,,Važno je da je Pokrajinska vlada u prethodne tri godine izdvojila ženama koje upravljaju preduzećima preko svih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. I to preko 180 miliona dinara. Podsetiću da na svim konkursima koje je sprovodio Sekretarijat, u saradnji sa Kabinetom potpredsednika, žene preduzetnice i teže zapošljive kategorije u skladu sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja, uvek imaju prednost kod dobijanja sredstava. Sada je započet prvi konkurs za podršku ženskom preduzeništvu. Važno je istaći da je konkurs po principu refundacije. Sredstva se dodeljuju za ono što je plaćeno i što će biti plaćeno do kraja konkursa. Preduzetnice po dobijanju novca koji su već porošile mogu da ga upotrebe za neku novu mašinu i novi softver, novu uslugu“, rekao je Ivanišević.

Prijave za mašine, opremu i usluge

Potencijalne korisnice mogu podneti prijave za refundaciju troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera i usluga. Iznos odobrenih sredstava kreće od 80.000 do maksimalno 400.000 dinara za mašine i opremu. I do 200.000 dinara za računarsku opremu i softver, te do 150.000 dinara za usluge.

Rok za podnošenje prijava je od 2. do 19. februara 2024. Godine. Sredstva se dodeljuju isključivo putem računa otvorenih u ovlašćenim bankama preduzetnica, za plaćanja firmama dobavljačima.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %