Ekologija

Otkrijte čuda vodenih staništa

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ponovo zakoračuje u čarobni svet vodenih staništa. Organizuje od 09. do 31. januara nezaboravni Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Pozivamo vas, ljubitelje prirode, da se pridružite ovoj magičnoj avanturi. Reč je o najmasovnijoj i najstarijoj u praćenju divljih ptica, koja traje još od 1966. godine.

Marko Šćiban, stručnjak iz DZPPS-a, otkriva:

„Razgranata mreža članova, volontera i saradnika omogućava nam da istražimo čuda ptičijeg sveta širom zemlje. Naš cilj je zabeležiti ne samo stanje vodenih oaza već i očaravajuću brojnost ptica koje ih naseljavaju.“

Istraživanje vodenih staništa kroz zimski popis ptica

Društvo će u saradnji s upravljačima i čuvarima zaštićenih područja, kao i drugim čuvarima prirode, istraživati lokalitete sa brodova, iz automobila ili pešice. Patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi – svi će biti deo ove fascinantne priče o pticama na vodi.

„Pozivamo vas, bilo da ste iskusni posmatrači ili potpuni početnici, da se pridružite ovoj avanturi. Svi možemo doprineti saznanjima o zimskom življenju ptica u Srbiji. Pripremili smo video uputstva i elektronske priručnike na srpskom jeziku, a organizujemo i terenske obuke u decembru i januaru“, dodaje Šćiban.

Ova istraživanja nisu samo putovanje kroz prirodu, već i ključ zaštite divljih ptica, međunarodnog lova i vitalnosti vodenih staništa u očuvanju biološke raznolikosti. Ornitolozima u Srbiji prikupljeni podaci postaju deo svetske baze koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci, osim brojanja ptica, doprineće i Panonskom popisu ptica grabljivica od 12. do 15. januara, a tokom celog perioda institucijama će se prijavljivati različiti oblici ugrožavanja prirode.

Ako želite biti deo ove zimske priče o pticama, dobrodošli ste! Za detaljna uputstva, pišite na imejl adresu iwc@pticesrbije.rs. Zaronite u svet vodenih staništa i pomozite nam očuvati čaroliju divljeg sveta.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %