ai-photo-tools veštačka inteligencija u novinarstvu
Nove tehnologije u teoriji i na praksi

Veštačka inteligencija i fotografije

0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

U današnje vreme, veštačka inteligencija (AI) postaje sve zastupljenija u novinarstvu. Jedna od oblasti u kojoj se AI koristi jeste i obrada fotografija. Fotografije su važan deo novinarskog izveštavanja.AI može pomoći novinarima da brže i efikasnije obrade fotografije.

Jedan od softvera koji se može koristiti za obradu fotografija jeste Adobe Photoshop. Ovaj softver ima mogućnost korišćenja AI za automatsko uklanjanje pozadine sa fotografija. To može biti korisno u novinarstvu. Takođe, postoji i softver Clarifai. Koristi AI za prepoznavanje objekata na fotografijama. Ovaj softver može pomoći novinarima da brže pronađu fotografije koje su im potrebne za svoje izveštavanje.

Veštačka inteligencija -pitanje etike

Međutim, AI u novinarstvu nije bez kontroverzi. Postoji zabrinutost da bi AI mogao da zameni ljude u novinarstvu.To bi moglo dovesti do gubitka radnih mesta. Takođe, postoji i zabrinutost oko etičkih pitanja u vezi sa korišćenjem AI u novinarstvu.Kao što su pitanja privatnosti i sigurnosti podataka.

Uprkos ovim zabrinutostima, AI ima potencijal da unapredi novinarstvo i olakša rad novinarima. Korišćenje AI za obradu fotografija može pomoći novinarima da brže i efikasnije pronađu i koriste fotografije u svojim izveštajima.

U zaključku, veštačka inteligencija ima sve veću ulogu u novinarstvu,Korišćenje AI za obradu fotografija može biti korisno za novinare. Softveri poput Adobe Photoshopa i Clarifaija mogu pomoći novinarima da brže i efikasnije obrade fotografije. Međutim, potrebno je razmotriti i etička pitanja u vezi sa korišćenjem AI u novinarstvu.

Obrada fotografija i AI

Kao što smo već pomenuli, veštačka inteligencija ima sve veću ulogu u novinarstvu.Jedna od oblasti u kojoj se AI koristi jeste i obrada fotografija. Osim softvera koje smo već naveli, postoji još nekoliko softvera koji se mogu koristiti za obradu fotografija uz pomoć veštačke inteligencije.Jedan od takvih softvera je Luminar AI. Ovaj softver koristi AI za automatsko poboljšanje fotografija.Uključujući korekciju boja, kontrasta i osvetljenja.

Takođe, postoji i softver Topaz Gigapixel AI. Koristi AI za povećanje rezolucije fotografija bez gubitka kvaliteta.Korišćenje veštačke inteligencije u novinarstvu može pomoći novinarima da brže i efikasnije obrade fotografije.To može biti od velike koristi u današnjem brzom tempu novinarstva.

AI pomaže u prepoznavanju

Na primer, AI može pomoći novinarima da automatski prepoznaju objekte na fotografijama.Tto može biti korisno u situacijama kada je potrebno brzo pronaći određenu fotografiju.Međutim, kao što smo već pomenuli, korišćenje veštačke inteligencije u novinarstvu nije bez kontroverzi.

Takođe, postoji zabrinutost da bi AI mogao da zameni ljude u novinarstvu. Uprkos ovim zabrinutostima, veštačka inteligencija ima potencijal da unapredi novinarstvo i olakša rad novinarima. Korišćenje AI za obradu fotografija može pomoći novinarima da brže i efikasnije pronađu i koriste fotografije u svojim izveštajima.U zaključku, veštačka inteligencija ima sve veću ulogu u novinarstvu. Korišćenje AI za obradu fotografija može biti korisno za novinare.

Softveri poput Adobe Photoshopa, Clarifaija, Luminar AI i Topaz Gigapixel AI mogu pomoći novinarima da brže i efikasnije obrade fotografije. Međutim, potrebno je razmotriti i etička pitanja u vezi sa korišćenjem AI u novinarstvu.

Tekst je nastao u okviru projekta “Nove tehnologije u teoriji i na praksi“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %