energetske sanacije
Energetika

Pančevo sufinansira mere energetske sanacije

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Grad Pančevo će i ove godine sufinansirati mere energetske sanacije porodičnih kuća.Kao i stanova na svojoj teritoriji i za te namene je obezbeđeno 25 miliona dinara.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj najavila je da će javni poziv biti otvoren od 26. oktobra.Ona je pozvala građane da se u što većem broju prijave za finansijsku podršku.

„Ovim putem želim da obavestim naše sugrađane da se od sutra, 26. oktobra otvara javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća.Kao i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2023. godinu. Predmet javnog poziva je više mera energetske efikasnosti. Kao što je zamena prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije.Zatim, zamena postojećeg kotla kotlom na gas ili biomasu, ugradnja toplotnih pumpi. Kao i ugradnja solarnih panela i zamena grejnih tela. Sve ove mere sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji su se javili na naš poziv. Neophodno je da od njih građani zatraže predračun za mere energetske sanacije za koje će konkurisati“, kaže Banjai.

Mogu se javiti svi vlasnici ili korisnici objekata

Ona je dodala i da pravo učešća na javni poziv imaju vlasnici. Kao i korisnici objekta koji u njemu žive tokom cele godine i koji je legalno izgrađen.

Ukupna planirana bespovratna sredstva ovog poziva iznose 25 miliona dinara.

„Za svaku od mera energetske sanacije ograničena su maksimalna sredstva podsticaja. Ona mogu biti najviše 50% od ukupne vrednosti. Krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa. Na sajtu Grada Pančeva biće objavljen javni poziv. U njemu će tabelarno biti iskazano koliko ta maksimalna sredstva iznose za svaku od mera“, kaže sagovornica i dodaje:

Ali evo samo da kažem za stolariju. S obzirom da je do sada to bila najtraženija mera, za kuće se može dobiti do 160.000 dinara. Dok za stanove do 120.000 dinara. Novina je da od sada građani mogu da se jave i za više mera energetske efikasnosti.Kao i da odaberu jedan od paketa gde se bespovratna sredstva uvećavaju i mogu iznositi 55,60 i 65%“, objasnila je Katarina Banjai.

Poziv energetske sanacije otvoren do utroška sredstava

Ovaj javni poziv će trajati do utroška sredstava. Najkasnije do 31. decembra 2023. godine.Novina je da više nema bodovanja nego će se pristigle prijave obrađivati po redosledu podnošenja.

„Ukoliko je dokumentacija u redu komisija će izvršiti terenski obilazak radi uvida u stanje objekta.Kao i proveru podataka iz prijave. Na taj način će se dosta ubrzati realizacija programa“, kaže sagovornica.

izvor:pančevomojkraj

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %