autorke bunjevačke priče2
Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane

Mara Đorđević Malagurski književnica

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Mara Đorđević Malagurski, prva dama bunjevačke književnosti, ostavila je neizbrisiv pečat svojom posvećenošću i delovanjem. Rođena 1894. godine, bila je ne samo književnica već i političarka i humanitarka.

Rodoljubivo šivenje i aktivno učestvovanje u politici

Nakon Prvog svetskog rata, Mara je izrazila svoja rodoljubiva osećanja šivajući crveno-plavo-bele trobojke kojima je dočekana srpska vojska. Aktivno se uključila u politički život grada, ostavljajući neizbrisiv trag na temelju principa rodne ravnopravnosti.

Mara Đorđević Malagurski, žena energičnog duha, živela je u Subotici i Beogradu. Bez dece, ali sa sestrićem Ivanom Malagurskim, othranila ga je nakon što je sa šest godina ostao siroče. Njena energija i angažovanje nisu jenjavali ni u periodu između dva rata.

Pobožnost i književno stvaralaštvo

Mara nije bila samo književnica već i pobožna žena koja je svake nedelje odlazila u crkvu. Njena književna karijera započela je sa 18 godina, objavljivanjem radova pod pseudonimom Nevenka. Pored toga, napisala je dramu „Manda Vojnićeva“ i knjižice o bunjevačkim narodnim nošnjama i običajima.

Mara je bila osnivač Bunjevačke prosvetne matice 1927. godine, gde je kao prva predsednica organizovala izložbe, pozorišne predstave i druge kulturne manifestacije. Njeno kulturno nasleđe se očituje ne samo u pripovetkama već i u delima koja su ostala kao inspiracija.

Dobar odnos sa Kraljevskim dvorom

Njena veza s kraljevskim dvorom bila je izuzetna, pri čemu je kraljica Marija Karađorđević nosila bunjevačku nošnju zahvaljujući Marinoj inicijativi. Ova gesta dodatno je naglasila važnost bunjevačke kulturne baštine.

Iako dela Mare Đorđević nisu ponovljena posle rata, Bunjevačka matica iz Subotice ponovno je štampala neka od njenih dela 2012. godine. Njeno kulturno i književno nasleđe prepoznato je kroz niz odlikovanja, uključujući Orden Svetog Save V stepena i Belog orla V stepena.

Mara Đorđević Malagurski ostavila je neizbrisiv pečat na bunjevačkoj književnoj sceni, istovremeno predstavljajući snažan lik žene koja je obeležila svoje vreme svojim delovanjem i stvaralaštvom.

Tekst je nastao u okviru projekta „Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane“, koji je podržan od strane grada Subotice.Za stavove iznete u tekstu isključivo odgovornost snosi udruženje građana „Malin“ i portal www.ecofeminizam.com. Stavovi koji su u tekstu ne izražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %