krivilov i postavlljanje vabilica
Ekologija

Zbog krivolova DZPPZ prete

0 0
Read Time:3 Minute, 58 Second

Zbog borbe protiv krivolova volonteri se suočavaju sa pretnjama. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) predano radi na očuvanju divljih ptica i prirode. Međutim, njihova nesebična borba nailazi na ozbiljne pretnje i izazove. U nedavnom slučaju, članovi i volonteri DZPPS su se suočili s pretnjama smrću nakon što su hrabro prijavili slučajeve krivolova prepelica.

Avgust i septembar su meseci kada članovi i volonteri DZPPS intenzivno patroliraju Srbijom u potrazi za nezakonitim lovcima prepelica. Noću, krivolovci postavljaju elektronske vabilice na stotine lokacija kako bi privukli ptice prepelice i potom ih ubijali puškama u ranim jutarnjim satima. U poslednje vreme sve je više krivolova u Srbiji.

Prepelice hvataju elektronskim vabilicama

Elektronske vabilice su uređaji koji emituju zvuke mužjaka prepelice kako bi privukli veliki broj ptica na određenu lokaciju. Vabilice obmanjuju ptice, navodeći ih da misle da tamo ima hrane i sigurnosti.

Podaci sa terena ukazuju da se u Srbiji, uglavnom vikendima, koristi čak 800 elektronskih vabilica za ovakav nezakonit lov. Ovo uzrokuje ozbiljnu štetu ne samo pticama, već i ekosistemu u celini.

Nezakonit lov uz korišćenje sredstava za masovno uništavanje divljači, poput elektronskih vabilica, krivično je delo koje može rezultirati zatvorskim kaznama do tri godine.

DZPPS je u julu ove godine obavestilo sva osnovna javna tužilaštva u Srbiji o sumnjama u predstojeći masovan nezakonit lov prepelica. O ovome su takođe obavešteni i pripadnici Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije.

Nažalost, čak ni apel Lovačkog saveza Srbije nije zaustavio krivolov. Slučajevi korišćenja vabilica prijavljeni su policiji u Nišu 20. avgusta i kod Knjaževca 2. septembra.

Sve više slučajeva krivolova

U subotu, 9. i nedelju, 10. septembra, članovi i volonteri DZPPS su obišli Toplički okrug i pronašli vabilice na više lokacija. Policija u Blacu je reagovala brzo i uhapsila dva italijanska državljanina koji su bili uhvaćeni u nezakonitom lovu prepelica.

Italijanski lovci su imali osam sveže ubijenih prepelica u džepovima, ali nisu imali potrebnu dokumentaciju za lov, niti dozvole za nošenje oružja. Takođe, kršen je Zakon o divljači i lovstvu jer lovci sitnu divljač moraju loviti u grupama od najmanje 3, a najviše 20 osoba, uz prisustvo grupovođe, što nije bilo ispoštovano.

Nakon hapšenja, italijanski lovci tvrdili su da ih je organizator lova, M. Đ. iz Blaca, doveo na lov. Policija je pronašla elektronske vabilice na obe lokacije gde su uhvaćeni italijanski državljani. Vabilice su bile pričvršćene za drveće i bile su zaštićene metalnim kutijama i katancima. Interesantno je da su obe vabilice bile identične, kao i ručno izrađene zaštite za ove ilegalne uređaje.

Italijanskim lovcima oduzete puške zbog mogućeg krivolova?

Policija je pozvala italijanske lovce, upravnika lovišta iz Blaca i aktiviste DZPPS kako bi saslušala njihove izjave i utvrdila činjenice. Prema nepotvrđenim informacijama, italijanskim lovcima je privremeno oduzeto oružje, ograničeno je njihovo kretanje i oduzeti su im pasoši. Uhvaćene prepelice, vabilice i drugi materijalni dokazi su predati dežurnom javnom tužiocu, koji je pokrenuo odgovarajuće pravne postupke.

Umesto zahvalnosti za pomoć u otkrivanju nezakonitog lova, lovci iz Blaca su započeli kampanju protiv zaštitnika prirode. Predsednik Lovačkog udruženja iz Blaca, M. K., je na svom Facebook profilu 12. septembra objavio video snimak koji se sumnjiči da ga je snimio M. Đ. iz Blaca. U videu se iznose neistine o događajima koji su se desili.

Ovaj video je imao za cilj širenje lažnih informacija među lovcima i podsticanje na nasilje protiv onih koji prijavljuju krivolov. Cilj je očigledno bio i zastrašivanje svih građana koji se bore za očuvanje prirode i suzbijanje nezakonitog lova.

Među više od 60 komentara na video snimku su i oni koji pozivaju na nasilje i ubistvo zaštitnika prirode. Ovo je alarmantan pokazatelj ozbiljnosti problema.

Pretnje članovima DZPPZ

Izvršni direktor DZPPS, Milan Ružić, ističe da je video snimak nastao bez dozvole osoba koje su bile snimljene, što predstavlja krivično delo. Pretnje upućene članovima i volonterima DZPPS su ih ozbiljno uznemirile. DZPPS očekuje odlučnu reakciju tužilaštva i policije zbog pretnji i poziva na nasilje.

U cilju zaštite istine, DZPPS naglašava da nisu maltretirali lovce i da su sarađivali s policijom kako bi otkrili nezakonit lov. Takođe, bezbednost nije bila ugrožena jer su vabilice locirane i pre nego što je lov počeo i mogu se čuti sa velike udaljenosti. Italijanski lovci su sami prekinuli lov kada su primetili policijske automobile i odmah su odložili oružje. Policija je pronašla zabranjene uređaje za nezakonit lov na obe lokacije i izuzela ih kao materijalne dokaze.

DZPPS poručuje svima da neće prestati s redovnim aktivnostima za otkrivanje i prijavljivanje nezakonitog lova. Nastaviće da se bori za očuvanje ptica i prirode uz podršku građana Srbije. Ova borba je od suštinskog značaja za očuvanje naše divlje prirode i biološke raznolikosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %