Aktuelno

Prvo postrojenje za biološko prečišćavanje otpadnih voda

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Smurfit Kappa je prva kompanija u Srbiji koja je izgradila industrijsko postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda, u koje je investirala pet miliona evra.

Postrojenje je na beogradskoj Ada Huji i u njemu će se prečišćavati otpadne vode koja idu u Dunav iz fabrike hartije u vlasništvu kompanije Smurfit Kappa.

Generalni direktor Smurfit Kappa u Srbiji Milan Marković kaže da je u tom postrojenju ugrađena najsavremenija tehnologija. Ovu tehnologiju kompanija primenjuje za prečišćavanje otpadnih voda u svim svojim fabrikama u svetu.

„Naša želja je bila da dolaskom Smartfita podignemo lestvicu i postavimo nove standarde u domenu ekologije i održivog razvoja. Smartfit je želeo da u Beogradu, kao i u svim fabrikama širom sveta, ima identično pročišćivanje vode. Kao i da vodu koju koristimo iz Dunava praktično vratimo boljeg kvaliteta nego onog koji smo uzeli. Proces rada postrojenja podrazumeva aerobno i anaerobno pročišćavanje vode. I to zbog tehnologije proizvodnje papira koja je opterećena raznim hemikalijama i celuloznim vlaknima“, kazao je Marković.

Ekološka korist od postrojenja

Dodatna korist od tog postrojenja biće gas koji nastaje preradom otpadne vode. Kompanija će ga koristiti kao energent za svoje fabrike. U Beogradu, pored habrike hartije, ima i fabriku papirne ambalaže

„Verujemo da ćemo ovim korakom samo biti smernica i ostalim privrednim subjektima koji će krenuti u realizaciju projekata koji suštinski ne donose profit. Međutim, ostavljaju neku bolju sredinu za naraštaj koji dolazi. Vrlo smo radi da podelimo iskustva i znanja koje smo stekli na ovom projektu. Kao i materijale koje smo uvezli iz inostranstva jer nismo mogli da ih pronađemo u Srbiji i spremni smo da ih podelimo sa onima koji dolaze“, istakao je Marković.

Smurfit Kappa, globalni lider u proizvodnji papirne ambalaže, posluje u 23 evropske zemlje i 13 zemalja u Severnoj i Južnoj Americi, a zapošljava 47.00 ljudi.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

izvor: Zelena Srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %