Stena je bogata bazaltom i pokazala se kao ključni činilac u ovom naučnom otkriću.
Ekologija

O vulkanskoj steni svedočimo novim otkrićima

1 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Bazat je prisutan u vulkanskoj steni oko Islanda.Naučnici sa belgijskog naučnog broda Belgica tokom svoje dve nedelje duge misije na krajnjem severu Evrope svedočili su zanimljivom otkriću, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).Tajna  može da ima veliki uticaj na smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Naime, istraživanje se fokusiralo na vulkansku stenu oko Islanda. Stena je bogata bazaltom i pokazala se kao ključni činilac u ovom naučnom otkriću.

Nakon brojnih erupcija aktivnih vulkana, na ovom području se stvorila izuzetno bogata vulkanska stena koja sadrži značajne količine bazalta. Belgijanci su bili posebno zainteresovani za ovaj prirodni fenomen. Poznato je da bazalt ima veću moć apsorpcije CO2 kad je u kontaktu sa vodom, posebno sa Severnim morem koje ga okružuje.

Istraživanja o vulkanskoj steni

Istraživači sa nekoliko belgijskih univerziteta pažljivo su proučavali ove vulkanske stene i njihovu sposobnost upijanja ugljen-dioksida. Rezultati su bili zapanjujući.Alkalnost mora i okeana u kombinaciji sa bazaltom omogućava veći proces upijanja CO2 iz atmosfere. To je manje  poznata činjenica. U svetu već postoji svest da mora i okeani igraju ključnu ulogu u apsorpciji CO2. Sada je dokazano da ova kombinacija može dodatno pojačati tu moć.

Naučnici nisu mogli da sakriju svoje uzbuđenje zbog ovog otkrića. Ono što dodatno ohrabruje je činjenica da nekoliko vrsta minerala, poput bazalta, može imati sličan efekat na apsorpciju ugljen-dioksida. Ovo bi moglo da otvori vrata novim mogućnostima u borbi protiv klimatskih promena.

Projekti ka ulažavanju klimatskih promena

Belgijski istraživači sada planiraju da uspostave partnerstva sa predstavnicima u rudarskoj i pomorskoj industriji. Na taj način bi primenili ovo otkriće u praksi. Implementacija ovakvih projekata mogla bi biti ključna za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i doprineti globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, uprkos oduševljenju naučnika, treba imati na umu da ovo nije rešenje koje će samostalno rešiti sve klimatske probleme naše planete. Smanjenje emisije ugljen-dioksida mora biti prateće sa nizom drugih mera i strategija, uključujući prelazak na obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, očuvanje šuma i mnoge druge inicijative.

U svakom slučaju, ovo novo otkriće o ulozi vulkanskog bazalta u apsorpciji ugljen-dioksida je inspirativno i predstavlja još jedan korak napred u razumevanju kako priroda može da nam pomogne u suočavanju sa velikim izazovima klimatskih promena. Sa nadom u bolju budućnost, naučnici iz Belgije i širom sveta nastavljaju svoj trud da razumeju i sačuvaju našu planetu.

Izvor: beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %