Zeleni čaj se već vekovima smatra najzdravijim napitkom za organizam.
Lifestyle

Zeleni čaj: Zaštita zdravlja i prirodna prevencija

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Zeleni čaj se već vekovima smatra najzdravijim napitkom za organizam, pored kvalitetne vode. U narodnoj medicini gotovo svih naroda sveta postoji tradicija lečenja biljem i čajevima (fitoterapija). Svakako treba ZNATI: kada se koji čaj pije, na koji način, koliko često i koliko dugo, jer ukoliko ne bi tako bilo moguće su štetne posledice po zdravlje i one nastaju. Preporučuju se biljke podneblja i blagi čajevi, koji nisu zaslađeni i nisu vrući kada se piju.

Zeleni čaj se preporučuje svakodnevno

Ovaj napitak se preporučuje za svakodnevno korišćenje. Dovoljne su jedna do dve šolje, i smatra se da je pogotovo koristan leti. Postoji više razloga zbog kojih je ovaj čaj koristan za zdravlje. Pruža zaštitu od UV (sunčevog) zračenja. Zatim, hidrira organizam (nadoknada tečnosti), ima određena antiinfektivna svojstva (pomaže u borbi protiv bakterija). Ujedno i štiti organizam od bolesti srca i krvnih sudova kao i od degenerativnih bolesti (u starosti učestalijih). Zatim, povećava sagorevanje masti što pomaže u borbi protiv viška kilograma i smanjuje verovatnoću (mogućnost) oboljevanja od šećerne bolesti tipa 2. Kao i bolesti vena i nastanka moždanog, kao i srčanog udara.

“ Zeleni čaj je delotvoran i u borbi protiv osteoporoze, jer sadrži minerale koji povećavaju gustoću (čvrstoću) i snagu kostiju. Ima dokaza da polifenoli u zelenom čaju deluju preventivno na neurološke tegobe. Smatra se da podstiču centre za učenje i pamćenje u mozgu da rade uspešnije. Antioksidansi u čaju (katehini) pomažu u borbi protiv maligne bolesti.Pogotovo raka dojke, tankog i debelog creva, kože, pluća, jednjaka, želuca, gušterače, jajnika, prostate i usne duplje. Ove lokalizacije maligne bolesti su istovremeno među najčešćim lokalizacijama, a po svojoj prirodi su prevencabilne. To znači da ih je moguće sprečiti“, rekla je Dr Zorica V. Dragaš, Spec. socijalne medicine.

Zeleni čaj je prevencija zdravlja

Doktorka Dragaš nastavlja da objašnjava:

„Ova činjenica svakako ne znači da se rak, bilo koji, može sprečiti samo čajem. Međutim, znači da zeleni čaj pomaže organizmu u borbi protiv maligne (zloćudne) bolesti. Kao i da je korisno da bude sastavni deo pravilne ishrane i zdravog načina života. Zdrav način života isključuje ili u maksimalnoj meri smanjuje do sada poznate rizike za nastanak masovnih hroničnih nerazaraznih bolesti, dakle ne samo zloćudne ili raka“, zaključuje doktorka.

Rizici za nastanak mnogih bolesti nalaze se u našoj životnoj i radnoj sredini. Kao i u okviru navika i ponašanja određene osobe. Dokazano je u nauci i medicinskoj praksi da usvajanje za zdravlje korisnih navika čuva zdravlje i značajno smanjuje verovatnoću ili mogućnost nastanka najvećeg broja do danas poznatih bolesti!

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %