Eco dox novi ekološki dokumentarci.
Kultura i projekti

Eco Dox -ekološki dokumentarci na Paliću

1 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Program Eco Dox će oduševiti sve posetioce svojim temama očuvanja životne sredine.Magična filmska atmosfera oživljava na Paliću i u Subotici tokom jubilarnog 30. Festivala evropskog filma. Festival se održava od 15. do 21. jula 2023. godine. Ovogodišnje izdanje festivala donosi neponovljivu selekciju Novi evropski dokumentarni film. Odvešće Vas na  putovanje kroz najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta

Igor Toholj, selektor oba programa, pažljivo je odabrao filmska ostvarenja koja će vas zaintrigirati i inspirisati. U selekciji Novi evropski dokumentarni film možete očekivati izvanredne naslove kao što su „U Ukrajini“ reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog, „Zimska priča“ Karla Olsona. Kao i „Poslednji galeb“ Tonislava Hristova, „Mavena“ Andrije LekićaZatim, „Nakon posla“ Erika Gandinija i „Posle mosta“ autora Rica i Marcie Toskano iz Italije. Posebna projekcija će biti rezervisana za film „Prizvan i pozvan“ autora Luke Papića i Srđe Vuča, koji će vas očarati svojom pričom.

Eco Dox uvodi u svet očuvanja prirode

Ovi dokumentarci će vas provesti kroz različite aspekte evropske svakodnevice, od ratnih i mirnodopskih situacija do introspektivnih portreta i tragičnih doživljaja sveta. Svaki film iz ove selekcije pruža priliku za dublje promišljanje, samospoznaju i razumevanje slojeva dramatičnosti našeg vremena.

Selekcija Eco Dox će vas pak odvesti u svet očuvanja životne sredine kroz izuzetna ostvarenja kao što su „Posetioci“ Veronike Liškove. Kao i „Nedelja, nedelja“ Laure Garsije Andreu, „Planeta B“ autora Pitera Van Eka. Zatim, „Južni vetar“ Maksima Bertua i Marka Požlepa.

„Putevi heroja“ Ane Konstantinović, „Mali i veliki“ Želimira Gvardiola i „Neustrašiva Afrin: Vreme poplave“ Angelosa Ralisa. Ovi filmovi prikazuju različite aspekte ekološke borbe, od radikalnog omladinskog aktivizma do promena u okolini izazvanih prirodnim silama.

„Mali i veliki“ o ekološkim posledicama NATO bombardovanja

Ne propustite domaće filmove koji su takođe deo ovih selekcija. „Putevi heroja“ je debitantski film koji odiše novim aktivističkim optimizmom. „Mali i veliki“ pruža dramatičan pogled na ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.

Festival evropskog filma Palić je jedan od najprestižnijih filmskih događaja u regionu. Ovogodišnje izdanje obećava da će biti nezaboravno. Očekuje se dolazak preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva. Pored filmskog programa, publika će imati priliku da uživa u koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Podršku festivalu pružaju Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri. Takođe, dugogodišnji sponzor i prijatelj festivala, Gorki List, pruža podršku umetničkoj scenografiji festivala i nagradi publike.

Ovo je prilika da se uronite u svet evropske kinematografije, da se inspirišete i uživate u filmskim remek-delima. Pridružite se Festivalu evropskog filma Palić i doživite nezaboravnu avanturu koja će probuditi vaše emocije i razmišljanja. Vidimo se na Paliću i u Subotici!

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %