Ptice selice Polet
Ekologija

Obeležen Svetski dan ptica selica

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Svetski dan ptica selica, koji se uvek obeležava u drugoj suboti maja meseca, i ove godine je proslavljen na POLETU. Reč je o velikom okupljanju članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Za mesto okupljanja, ove godine je odabrano zaštićeno područje Predela izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura”. Nalazi se u različitim tipovima očuvanih staništa, u šumama, na vodenim površinama i liticama, dom za 160 vrsta ptica.

U potragu za pticama krenulo se u tri pravca: na vrh Kablara i uz obalu Morave. Najmlađi su krenuli ka pećini Kađenici. Po povratku iz avanture, za decu je organizovana radionica “Ptice na putu oko sveta” o pticama selicama. Nakon toga, realizovana je i grupna poseta novootvorenom Prirodnjačkom centru Ovčar Banja.

„Naš prijatelj Pit, iz Velike Britanije, predstavio je zaintersovanima Opticron dvoglede koji se odnedavno mogu nabaviti u internet prodavnici DZPPS-a. Prstenovani su mladunci plavih senica čije smo gnezdo imali sreću da pronađemo u blizini mesta okupljanja. Uživali smo u ukusnoj domaćoj hrani koju su nam pripremile ljubazne domaćice iz Udruženja “Evgenija” Ježevica. Družili smo se, pričali, razmenili iskustva, znanja, oduševljenje pticama i napunili se POLETnom energijom za bar godinu dana, do sledećeg velikog druženja“, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dan ptica selica se obeležava od 2006.godine

Inače, Svetski dan ptica selica obeležava se svake godine širom sveta. Cilj je da nas podseti na potrebu za očuvanjem ptica selica i njihovih staništa. Ovo je takođe način da se skrene pažnja na pretnje sa kojima se ptice selice suočavaju. Kao i njihov ekološki značaj i potrebu za međunarodnom saradnjom u njihovom očuvanju.

Svetski dan ptica selica prvi put je obeležen 2006. godine. Ova kampanja koju su podržale Ujedinjene nacije pokrenuta je u Keniji. Nedavno je postignut dogovor o tome da se Svetski dan ptica selica obeležava na globalnom nivou dva puta godišnje. I to: druge subote u maju i oktobru. Sve u skladu skladu sa cikličnom prirodom migracija. Na ovaj način proslava može da se održi u svim delovima sveta.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %