Kineski naučnici su nedavno otkrili da su marakuje štetočine.
Aktuelno

Marakuje uništava voćne mušice

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Marakuje uništava voćne mušice štetočina. Kineski naučnici su nedavno otkrili da marakuja može direktno da ubije jajašca voćnih mušica. To predstavlja novi metod za kontrolu te štetočine, navodi se u izveštaju časopisa Nauka i tehnologija (Science and Technology Daily).

Voćna mušica je glavna vrsta štetočine koja smanjuje prinose voća, povrća i orašastih plodova. Marakuja, poreklom iz Južne Amerike. U južnoj Kini počela je da se gaji u 2012. godine. Tada je počela masovna komercijalna sadnja.

Kako piše Sinhua, naučnici su primetili da marakuja privlači domaće voćne mušice da polažu jaja u plodove. Kao i da se iz većine jaja nisu izlegle mušice.

Prema rečima Vu Veiđiana sa Južnokineskog poljoprivrednog univerziteta, koji je bio vodeći istraživač ove studije, kada voćna mušica prodre u srednji sloj zida ploda kako bi položila jaja, izaziva razbijanje biljnog tkiva i oslobađanje cijanovodonika, koji ubija većinu jajašca.

Vu je rekao da je, u proučavanju interakcije između biljaka i insekata biljojeda, ovo prvi slučaj da je pronađena živa biljka koja može direktno da ubije jaja štetočina.

Marakuja se može preporučiti kao usev za uništavanje štetočina koji se sadi duž granice voćnjaka ili polja dinja. A sve u cilju suzbijanja voćnih mušica. To je izjavio Liao Jonglin sa Guangdong akademije poljoprivrednih nauka, jedan od istraživača.

Ekološke zamke obično mogu nadoknaditi sposobnošću učenja ili evolucijom insekata biljojeda. Međutitm, ekološka zamka koju pruža marakuja može biti trajna u slučaju voćnih mušica. To je pokazala studija objavljena u časopisu Nauka o kontroli štetočina (Pest Management Science).

izvor: beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %