Povodom Dana zaštite prirode formiran Zeleni savet u Zrenjaninu.
Ekologija

Na Dan zaštite prirode formiran Zeleni savet

0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second

Dan zaštite prirode u Srbiji, 11. april, u Zrenjaninu je obeležen konstituisanjem Zelenog saveta grada. I to na sednici održanoj u Gradskoj kući. Prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina Sima Salapure. Kao i pomoćnice gradonačelnika Marije Damjanović i petnaest članova saveta.

Ekologija prioritet grada

Zeleni savet formiran je kao savetodavno telo gradonačelnika, u koje su uključeni predstavnici ekoloških pokreta i udruženja, institucija, visokobrazovnih ustanova. Kao i pojedinci koji se na različite načine bave ekologijom i unapređenjem zaštite životne sredine u Zrenjaninu.

Gradonačelnik je istakao da je u proteklom periodu, kroz niz mera i aktivnosti pod zajedničkim imeniteljem “Zeleni Zrenjanin”. Dosta toga realizovano, kao i da su sagledani svi potencijali grada u smislu dodatnog unapređenja ekološkog statusa. On je pomenuo je ovom prilikom i tri ključne aktuelne aktivnosti, koje u najvećoj meri uokviruju ekološku sliku grada. I to: stavljanje u funkciju fabrike za preradu pijaće vode, izgradnja centralnog prečistača otpadih voda i sanacija. Kao i remedijacija gradske deponije, uz druge koje su realizovane u prethodnom periodu.

Podižu se drvoredi duž Begeja


“Kada je reč o merama energetske efikasnosti, one se ogledaju u zameni kotlova i stolarije u javnim objektima i domaćinstvima. Ozelenjavanje je poseban segment, u kom je u prethodne dve godine uloženo preko 40 miliona dinara iz različitih projekata i izvora finansiranja. I to u saradnji s ministarstvima za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, pokrajinskim sekretarijatima, kao i društveno-odgovornim kompanijama. Izvršeno je rekordno pošumljavanje u atarima, posebno melenačkom, saniraju se dva gradska parka. Podižu se novi drvoredi su zasađeni uz Begej i duž bulevara na Bagljašu. I to sve do centra “Big”, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Sima Salapure.

Gradonačelnik dalje objašnjava da se nizu ekoloških mera pridružuje se i Zavod za javno zdravlje.

„Proširenjem broja mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha. To nam je bitan segment, kako bi mogli da pratimo realizaciju mera i aktivnosti koje sprovodimo u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha”, kazao je gradonačelnik.

Dan zaštite prirode obeležen i sadnjom

Gradonačelnik objašnjava da se u ekologiji , promene ne mogu desiti preko noći.

“Dosta radimo i na projektima reciklaže, unapređenja svesti kod mladih o značaju ekologije i zaštite životne sredine. Mislim da je formiranje Zelenog saveta grada dobar naredni korak. Da u gradu i naseljenim mestima, uz nove, kvalitetne ideje strateški delujemo na unapređenju ekologije u našem okruženju”, ocenio je gradonačelnik Salapura.


Dr Una Marčeta, sa Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine, rekla je da se sa zadovoljstvom uključila u rad Zelenog saveta grada Zrenjanina.


“Savet je formiran s osnovnim ciljem da doprinese zaštiti i unapređivanju životne sredine i uključi što više subjekata u donošenje odluka u toj oblasti. Drago mi je i što je zrenjaninski fakultet, preko katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine, čiji sam član, uključen u Zeleni savet. Imaćemo priliku da, kroz njegov rad i aktivnosti koje se budu realizovale u narednom periodu, angažujemo i naše studente”, istakla je ona.

Nakon konstitutivne sednice, članovi Zelenog saveta simbolično su u Županijskom parku – Gradskoj bašti posadili sadnicu breze. I to zajedno s gradonačelnikom ta čast je pripala dvojici najstarijih članova, Vojinu Mrakoviću, inženjeru pejzažne arhitekture u penziji i Vukomanu Maksimoviću, osnivaču i dugogodišnjem predsedniku ekološkog pokreta “Panonska zora”.
Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra. To j su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %